Gebruiker:RobLa-WMF/test/Archief 20110930

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Wist u dat...[bewerken | brontekst bewerken]

Een ei van de struisvogel de grootste cel van het het dierenrijk is. Zo staat op de hoofdpagina te lezen. Ik begon te twijfelen of dat wel klopte. Bestaat een ei van een vogel uit een enkele cel? De artikelen gelinkt melden hierover niets. Dus hoewel mijn nieuwsgierigheid geprikkeld werd, leverde wikipedia mij wel een onbevredigend gevoel op. Maar gelukkig, Google is er ook nog en jawel, het staat in het nietgelinkte artikel Ei (voeding) of eigenlijk: het staat er niet! De dooier van een ei bestaat uit een enkele cel en dat is inderdaad erg groot voor een cel. Het ei van de struisvogel is het grootste ei en zal dan ook wel de grootste dooier bevatten, is dan de redenering. Dat ligt voor de hand, maar wat voor de hand ligt moet wel geverifieerd worden, zo is mijn ervaring. En ook dat van de dooier als lichaamscel, het zal wel kloppen, maar toch graag referenties. Marco Roepers (overleg) 24 sep 2011 20:39 (CEST)

Uit dit artikel blijkt dat sommige eencelligen meer dan 5 cm groot kunnen worden. Hoe groot de dooier van een struisvogelei precies kan worden, weet ik niet. Het Engelse artikel over struisvogels meldt echter ook dat de eidooier de grootst bekende levende cel is, en verwijst bij die bewering naar: Hyde, K., 2004: Zoology: An Inside View of Animals (3rd ed.), Kendall Hunt Publishing, ISBN 0757501702, p. 475. Die bron lijkt me betrouwbaar genoeg om de bewering voor waar aan te nemen. Woudloper overleg 24 sep 2011 21:46 (CEST)
Aha, dank! Weer wat geleerd. En nu met referenties gestaafd. Ik vind wel dat het zou mooi zijn als de artikelen waarnaar de voorpagina bewijst dat ook zouden melden en dat het "Wist u dat" niet zou zeggen dat het ei van de struisvogel de grootste cel uit het dierenrijk is, maar de dooier van het ei van de struisvogel dat is, of, dat het ei van de struisvogel de grootste cel bevat. Marco Roepers (overleg) 24 sep 2011 22:09 (CEST)
Uitgevoerd Uitgevoerd, zie Hoofdpagina en Dooier --JanB (overleg) 25 sep 2011 08:56 (CEST)
Ik vind het een erg verwarrende uitspraak, te zeggen dat het dooier een cel is. Als, dan een zo hoog gespecialiseerde dat hij bijna buiten de definitie valt. Immers, de kiemschijf is het zich delende deel van het ei, en de dooier is een proviandzak die niet meedoet met de deling. Hij wordt later in de ontwikkeling van het ei door bloedvaten "aangeboord" en is grotendeels passief. Als "wist u dat" is het misschien oke om de dooier een cel te noemen, maar in het artikel dooier is het verwarrend. Zwitser123 (overleg) 25 sep 2011 09:49 (CEST)