Gebruiker:TheRoy-t/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gebruikerspagina - Overlegpagina - Kladblok - Bijdragen

Mijn eigen zandbakje en notitieblok

Handigheidjes[bewerken | brontekst bewerken]

Sjablonen e.d.:

Artikelboodschappen
Gebruikersboodschappen
Spoorlijnen

Speciale Pagina's

Beoordelingslijst
Direct te verwijderen
Relevantie
Terminologie
De kroeg
cijfertjes
Wikipedia:Verzoekpagina voor moderatoren

Projecten[bewerken | brontekst bewerken]

Overig[bewerken | brontekst bewerken]

Handtekening[bewerken | brontekst bewerken]

[[Gebruiker:TheRoy-t|<span style="color:Darkred">'''TheRoy'''-t</span>]] [[Overleg gebruiker:TheRoy-t|<span style="color:Blue"><sup><small>''Overleg''</small></sup></span>]]

TheRoy-t Overleg

Geschiedenis van[bewerken | brontekst bewerken]

Buslijn 300 Groningen - Klazienaveen[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf halverwege de jaren 60 werden voor het eerst sneldiensten geboden op de route Emmen - Groningen, destijds lijn 14. Hiermee werd de reistijd met een half uur gereduceerd tussen de twee plaatsen. Het betrof echter nog maar over een paar ritten per dag. Halverwege de jaren 70 werd het lijnnummer veranderd naar 40 en werd het aantal sneldienstritten uitgebreid. Nog steeds maar een paar keer per dag over de hele route, maar er werden wel elk uur sneldiensten ingelegd tussen Groningen en Gieten. In Gieten kon men overstappen op de bus naar Emmen. In 1982 werd lijn 40 ongenummerd naar 50 en werd het aantal sneldiensten over de gehele route uitgebreid. In de tweede helft van de jaren 80 werd de dienstregeling helemaal omgegooid. Alle sneldiensten werden in vervolg gereden als lijn 50 en de frequentie werd verhoogd tot twee keer per uur tijdens de spits. De 'langzame' ritten vielen sindsdien onder lijn 59. In 1991 werd de frequentie verhoogd en werd er overdag een regelmatige halfuursdienst geboden.

Per 6 november 1994 werd lijn 50 veranderd in Interliner 300 en werd de frequentie tijdens de spitsuren verder verhoogd. per 1 januari 2003 ging lijn 300 verder als Qliner. Rond 2000 werden spitsritten ingevoerd die Gieten en Borger oversloegen. Een paar jaar later werden deze ritten gereden onder lijnnummer 305 en reden deze ritten de hele dag om het half uur. Hierdoor ontstond er een kwartierdienst tussen Emmen en Groningen. In 2009 werd Borger niet meer overgeslagen door lijn 305, maar werden alle haltes tussen Groningen en Borger overgeslagen.

Op 13 december 2009 werd Qliner 300 door Qbuzz overgenomen. De frequentie werd ook in de avonduren en op zondag verhoogd naar een halfuursdienst. De route langs Busstation Emmen verviel en de bus reed voortaan via de Weerdingerstraat. Op 4 januari 2014 werd lijn 300 verlengd naar Klazienaveen ter vervanging van lijn 43 met dezelfde route en dezelfde tijden. Daarnaast verviel de bediening van Annen. Per 14 december 2014 verviel de route door de Emmense wijk Angelslo en ging de bus voortaan over de Dordsestraat, omdat dit minder vertraging opleverde. Op 13 december 2015, bij het ingaan van de nieuwe dienstregeling werden extra ritten toegevoegd in het weekend

Buslijn 312 Stadskanaal Groningen[bewerken | brontekst bewerken]

De stamlijn op de route Stadskanaal - Groningen is GADO-lijn 3, van Emmen via Ter Apel naar Stadskanaal en vervolgens via Hoogezand naar Groningen. Al in de jaren 60 van de vorige eeuw worden sneldienstritten geboden tussen Stadskanaal en Groningen. Deze ritten rijden net als de stopbussen via Hoogezand, maar de bussen stoppen slechts bij een zeer beperkt aantal haltes. Medio jaren 80 wordt lijn 173 geïntroduceerd, lijn 3 is dan al een paar jaar lijn 73. Lijn 173 rijdt niet via Hoogezand maar via Gieten, hoewel deze daar in eerste instantie niet stopt. Vanaf eind jaren 90 stopt een deel van de ritten wel in Gieten. In juni 2004 wordt lijn 173 omgezet in de onder de nieuwe Qliner-formule vallende lijn 302. Lijn 302 rijdt elke uur, aangevuld met extra ritten in de spitsuren. In december 2008 wordt lijn 312 geïntroduceerd. Lijn 312 slaat een groot deel van de haltes van lijn 302 over en rijdt o.a. niet via Gasselte en Gieten. Op 13 december 2009 neemt Qbuzz de concessie waar lijn 302 en 312 onder vallen over van Arriva. In 2011 volgen een aantal grote wijzigingen. Lijn 302 gaat na Gieten niet meer naar Groningen rijden, maar naar Assen en gaat samen met lijn 303 (Veendam - Assen) een halfuursdienst vormen tussen Gieten en Assen. Lijn 312 wordt gereduceerd tot een spitslijn en gaat tussen Gieten en Stadskanaal dezelfde route rijden als lijn 302. Buiten de spits moeten reizigers tussen Stadskanaal en Groningen overstappen in Gieten. Tussen 2011 en 2014 wordt de steeds drukker wordende lijn 312 in ritten uitgebreid, maar het duurt nog tot 14 december 2014 voordat lijn 312 ook weer buiten de spits gaat rijden. Dit omdat de onrendabele lijn 302 werd opgeheven. Reizigers naar Assen moeten in vervolg bij Gieten overstappen op lijn 110.