Geeloogpinguïn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geeloogpinguïn
IUCN-status: Bedreigd[1] (2012)
Yelloweyedpenguin.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Sphenisciformes (Pinguïns)
Familie: Spheniscidae (Pinguïns)
Geslacht: Megadyptes
Soort
Megadyptes antipodes
(Hombron & Jacquinot, 1841)
Afbeeldingen Geeloogpinguïn op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Geeloogpinguïn op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De geeloogpinguïn (Megadyptes antipodes) is een middelgrote pinguïn met kenmerkende gele ogen.

Leefgebied[bewerken]

Dit met uitsterven bedreigde dier komt uitsluitend voor aan de zuidoostkust van Nieuw-Zeeland, Stewarteiland en de nog zuidelijker gelegen Auckland- en Campbelleilanden. Als gevolg van de houtkap is de populatie op het vasteland van Nieuw-Zeeland sterk achteruitgegaan. Ook geïntroduceerde roofdieren zoals katten, honden en fretten hebben veel geeloogpinguïns het leven gekost. Sinds 1985 hebben het New Zealand Department of Conservation en andere groeperingen in Otago pogingen ondernomen om het verder afnemen van de populatie te stoppen. Hiertoe zijn beschermde gebieden aangelegd waarin de geeloogpinguïn ongehinderd kan broeden en geobserveerd kan worden. Sinds 2000 staat de geeloogpinguïn op de Rode Lijst van de IUCN vermeld als bedreigd en in 2004 werd de gehele populatie geschat op ongeveer 6000 individuen.

Kenmerken[bewerken]

De geeloogpinguïn heeft een witte borst en een zwarte rug. Op de kop loopt vanaf de snavel via de ogen een helder gele band naar achteren. De naam heeft deze pinguïn te danken aan de karakteristieke gele ogen. In het Maori heet de geeloogpinguïn "Hoiho" wat als "luidruchtige" is te vertalen en verwijst naar het schrille geschreeuw van deze pinguïn. Kuikens brengen een hoog piepgeluid voort, vooral wanneer ze hongerig zijn. Een volwassen geeloogpinguïn heeft een grootte van ongeveer 65 à 68 cm, het gewicht varieert van 5 tot 8 kg en de gemiddelde maximumleeftijd ligt rond de 22 jaar.

Geeloogpinguïns op het strand (Otago Peninsula)

Broedgedrag[bewerken]

Geeloogpinguïns zijn schuwe en individualistisch ingestelde dieren en bouwen hun nest bij voorkeur op plaatsen waar ze geen zicht hebben op andere nesten. Meestal nestelen ze elk jaar op dezelfde plek waarbij mannetjes en vrouwtjes afwisselend de eieren uitbroeden. Half september leggen ze normaal gesproken twee eieren die ongeveer anderhalve maand later uitkomen. Zo'n 80% van de gelegde eieren komt uit en tot eind februari/begin maart blijven de kuikens in het nest. Wanneer ze het nest verlaten, zijn ze geheel zelfstandig. Mannetjes beginnen te broeden op een leeftijd van 3 tot 5 jaar, vrouwtjes vaak een jaartje eerder.

Voeding[bewerken]

De geeloogpinguïn is een onverschillige eter. Bij voorkeur staat er rode kabeljauw en pijlinktvis op het menu, maar ook tientallen andere vissoorten worden door de geeloogpinguïn verorberd. Op zoek naar voedsel zwemmen ze tot maximaal 50 kilometer uit de kust en duiken geeloogpinguïns tot 100 meter diep. Uit recent onderzoek (2005) blijkt dat sommige individuen hun vaste favoriete voedselplek hebben.

Trivia[bewerken]

  • Op het Nieuw-Zeelandse biljet van vijf dollar staat een afbeelding van een geeloogpinguïn.