Naar inhoud springen

Geertrui Charpentier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Ronn (overleg | bijdragen) op 15 aug 2019 om 16:43. (+/-)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Geertrui Charpentier
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Volledige naam Gertrudis Maria Ludgardis Charpentier
Geboren Waalwijk, 17 maart 1930
Overleden Amsterdam, 9 maart 2012
Geboorteland Nederland
Beroep(en) beeldhouwer, schilder, tekenaar
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Gertrudis Maria Ludgardis (Geertrui) Charpentier (Waalwijk, 17 maart 1930Amsterdam, 9 maart 2012) was een Nederlands beeldhouwer, schilder en tekenaar.[1]

Leven en werk

Geertrui Charpentier behaalde de tekenacte op de Tilburgse Academie voor Beeldende Vorming en kreeg les van Jan Gregoor en Albert Troost.[2] In 1961 ontving ze de aanmoedigingsprijs van de stad Eindhoven. Ze trouwde met Lambert Tegenbosch (1926-2017), kunstcriticus voor de Volkskrant.

Charpentier maakte kleinplastiek en daarnaast onder meer schilderijen, aquarellen, tekeningen, gouaches en lino- en houtsneden van mensen en dieren. Ze debuteerde als exposant in 1962 in de Krabbedans in Eindhoven. De media was positief over haar werk en het feit dat ze dit wist te combineren met het huishouden en haar vijf kinderen.[3] In 1964 sloot Charpentier zich aan bij ILO '64, waarmee ze exposeerde bij Panorama Mesdag,Teekengenootschap Pictura en Galerie Fenna de Vries. Tot deze groep van figuratieve kunstenaars behoorden Kor Bekker, Lucie van Duijn, Jan Kuiper, Paul Louwers, Bouke Ylstra en Aart van den IJssel en zijn echtgenote Ruth Salinger. Charpentier illustreerde een aantal boeken, waaronder Aangenomen vader (1990), Mens op aarde (2000), Om liefde (2001) en Op dood en leven (2002) van Huub Oosterhuis.

Charpentier overleed op 81-jarige leeftijd en werd begraven op De Nieuwe Ooster.