Gelekoortsmug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gelekoortsmug
Gelekoortsmug
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Diptera (Tweevleugeligen)
Familie:Culicidae (Steekmuggen)
Geslacht:Aedes
Soort
Aedes aegypti
(Linnaeus, 1762)[1]
Enkel de vrouwtjes steken en dragen de ziekte over.
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Gelekoortsmug op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De denguemug of gelekoortsmug (Aedes aegypti, synoniem Stegomyia aegypti) is een tweevleugelig insect uit de familie steekmuggen (Culicidae).[2] De soort komt voor in de tropen en subtropen en is een overbrenger van onder andere dengue, gele koorts, Riftdalkoorts, Chikungunya-virus en het zika-virus.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De denguemug is 3–4 mm groot en donkerkleurig met witte strepen op de poten en een witte tekening op het halsschild (scutum). De zuigsnuit is zwart. Alleen het vrouwtje steekt na de bevruchting en zuigt bloed van zoogdieren en vogels. Het bloed is nodig als eiwitvoorziening voor de eiontwikkeling. Het vrouwtje kan gedurende de hele dag steken, maar heeft een voorkeur voor steken tijdens de avondschemering.

Larve van de denguemug

Levenswijze[bewerken | brontekst bewerken]

De eitjes worden afgezet in stilstaand water. Het vrouwtje wordt aangetrokken door signaalstoffen afkomstig van in het water levende microben, zoals nonaanzuur, myristinezuur, 2-nonanol met de methylesters)[3][4]. De larve ontwikkelt zich in het water, waarin ze viermaal vervelt en zich ten slotte verpopt. De pop is beweeglijk, zit in het water en komt na ongeveer twee dagen uit.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

De denguemug komt oorspronkelijk uit Afrika, maar komt ook voor in andere tropische gebieden. Ze is onder andere in Australië door mensen ingevoerd. Vroeger kwam de mug met zeilschepen ook in Europa terecht. De soort kan hier niet overleven omdat de eitjes niet bestand zijn tegen winters in een gematigd klimaat. Alleen in Portugal, Georgie, Turkije, Italië en in de Balkanlanden hebben ze zich wel kunnen vestigen.

Ziekteverspreider[bewerken | brontekst bewerken]

De denguemug, de naam zegt het al, staat bekend om het verspreiden van de dengue of knokkelkoorts, maar kan ook gele koorts, het zika-virus en het Chikungunya-virus overdagen.

5. PLOS Negl Trp Dis 2020;14:e0008640