Gerard van Hulst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gerard van Hulst

Gerard Johan Anthonie van Hulst (Amsterdam, 17 september 1909Breda, 13 mei 1990) was een Nederlandse componist, dirigent, schrijver, dichter en schilder.

Van Hulst studeerde orgel bij Johan Fredrik Rootlieb, piano en koordirectie bij Fred. J. Roeske en compositie bij Daniël Ruyneman. Na het behalen van zijn muziekdiploma's vestigde hij zich als dirigent te Amsterdam. Van Hulst was veelzijdig: hij schreef een 25-tal boeken, waaronder Inleiding tot de Kunstgeschiedenis dat op middelbare scholen werd gebruikt en minstens 9 drukken beleefde.

Als dirigent leidde hij meer dan 1000 muziekuitvoeringen onder andere in het Amsterdamse Concertgebouw en hij componeerde veel muziekstukken, zoals een compositie voor beiaard die doorlopend was te horen op het Nederlandse paviljoen van de World Expo in Brussel in 1958; het was een opdracht van de Laura Spelman Rockefeller Foundation.

Hij was ook oprichter en eigenaar van het museum van Oosterwolde waar het publiek zijn collecties antiek, iconen, oude stijl meubels en archeologie kon bewonderen. Hij gaf er vaak lezingen en organiseerde er concerten. Voor zijn verdiensten in de kunstwereld werd hij in 1977 benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

In 1984 vertrok hij naar België waar hij tot zijn dood in 1990 in een villa in Loenhout woonde. Gerard van Hulst is de biologische vader van actrice Ine Veen en een broer van de hoogleraar pedagogiek en politicus Johan van Hulst.