Gerhardt (muzikant)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gerhardt
Gerhardt
Algemene informatie
Volledige naam Gerhardt Heusinkveld
Geboren 22 augustus 1979
Land Nederland
Werk
Jaren actief sinds 1979
Genre(s) indie, pop, klassiek
Instrument(en) multi-instrumentalist
Label(s) V2 Records
Officiële website
(en) Discogs-profiel
(en) Last.fm-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Gerhardt, artiestennaam van Gerhardt Heusinkveld (Aalten, 22 augustus 1979), is een Nederlands artiest, muzikant en auteur. Naast zijn solowerk als Gerhardt vormt hij samen met de artieste Lavalu het duo 1st of June. Als achtergrondzanger-percussionist-gitarist maakte hij onderdeel uit van Beans & Fatback. Daarnaast is hij werkzaam als producer en co-writer en schrijft hij columns, korte (kinder)verhalen en gedichten.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Gerhardt maakte eerst zijn mbo-groen af om vervolgens een aantal jaren overal en nergens te wonen. Hij woonde onder meer een jaar in Arnhem, een aantal maanden op een bank in Enschede en twee jaar in Finland. In Finland was hij music director van poppentheater, bespeelde de drums in de band The Blossoms en gaf music-coaching op de Turun Taideakatemia. Hij studeerde af aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten en studeerde een jaar filosofie en ethiek. Sinds 2003 woont Gerhardt in Noord-Holland. Hij was actief als muzikant bij onder andere theRealdolls en Skinnerbox. Laatstgenoemde band werd getekend bij het undergroundlabel Tocado Records. Hier werden twee albums bij uitgebracht, 'Bootleg' en 'Show Your Teeth'.

In 2007 verscheen bij Mr. Kite Records Alles Maakt Geluid, een interactief luisterverhaal voor kinderen. Ook schreef hij een aantal kinderverhalen die gebruikt zijn in muzieklesmethoden in België. Met enige regelmaat verschijnen er sociaal geëngageerde ingestuurde stukken van Gerhardt zijn hand in onder andere NRC Handelsblad en de Volkskrant. Gerhardt nam halverwege 2010 contact op met producer David Poltrock, die zijn in 2011 in eigen beheer uitgebrachte mini-album "all is there" produceerde. De muziek op deze cd werd ingespeeld door de leden van Triggerfinger. Begin 2011 werd Gerhardt, na het uitbrengen van zijn eerste single 'A Brand New Heart', gekozen tot 3FM Serious Talent. Vervolgens speelde hij op diverse festivals waaronder: Oerol, diverse bevrijdingsfestivals, Noorderslag en trad op in diverse nationale radio- en televisieprogramma's waaronder; De Wereld Draait Door, Giel Beelen, Met Michiel en programma's op Radio2 en 3FM. 'A Brand New Heart' werd een bescheiden hit in Brazilië.

Begin 2012 tekent Gerhardt een platencontract bij V2 Records. Rond deze tijd komt ook de 1e Nederlandse Twittersong uit, die in samenwerking met Schrijven online tot stand kwam, waarvan Gerhardt de eindredactie deed. Zijn tweede cd, getiteld 'Sprawlers', verschijnt in oktober 2012. Gerhardt produceerde deze cd zelf. 'Sprawlers' was onderdeel van een tweeluik, waarvan het tweede deel getiteld 'Crawlers' nooit is uitgebracht. Hij besluit tijdens het mixen van 'Crawlers' dat dit niet de weg is die hij wil gaan en trekt de stekker uit het project. Halverwege 2013 ontmoet Gerhardt de artieste Lavalu. Zij besluiten samen op te gaan treden als duo. Deze optredens worden zeer goed ontvangen. Momenteel werken zij aan een gezamenlijke langspeler en samen veel op. In januari 2014 brengt de Groningstalige artieste Marlene Bakker haar eerste, door Gerhardt en Hanne Wilzing geschreven, single uit, genaamd 'Loat Grunnen nait zakken'. Het lied bereikt de derde plaats van de RTV-Noord-lijst van meest gedraaide nummers. Tevens schreef Gerhardt mee aan het album Raif van de Groningstalige artieste.

Gerhardt is tevens de mede-oprichter van Het Klankcafé. Een radio- en talkshow over klassieke muziek, in de wereld van nu. Gasten waren onder andere: Liza Ferschtman, singer-songwriter Douwe Bob Posthuma en Eller van Buuren Met gastbijdragen van Jan Willem de Vriend, Alexander Rinnooy Kan en Diederik Smit. 17 februari 2014 vertrekt Gerhardt naar Rabat, Marokko Hier werkt hij twee weken als artist in residence samen met de Marokkaanse acteur en zanger Faycal Azizi en de in Marokko bekende band K'lma. Fotograaf Jonathan Hielkema en opnametechnicus/filmer Tobias Ponsioen namen video en foto-opnamen van de reis, die later in een docu te zien was. In 2015 concentreert Gerhardt zich op het produceren en schrijven van het nieuwe album van actrice en zangeres Coosje Smid.

In oktober 2016 verscheen zijn nieuwe album "What Lovers do" bij Excelsior Recordings. Het album en bijbehorende door hemzelf geschreven theatershow verhalen over de gevonden ingesproken dagboeken die Gerhardt vond op een rommelmarkt in Groningen. Hierop blikt een man terug op zijn bewogen leven en bijbehorende schaamteloze ontboezemingen. De theatertournee met Peter Faber ging langs 40 theaters in Nederland en België.

Als arrangeur, bandleider, muzikant en acteur is Gerhardt verbonden aan het zeer succesvolle muziektheaterspektakel Het Pauperparadijs (regie: Tom de Ket), gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Suzanna Jansen, dat in de zomers van 2016 & 2017 in totaal meer dan 92.000 bezoekers ontving in Veenhuizen (Drenthe). En in de zomer 6 weken lang in Koninklijk Theater Carré. Ook produceerde hij de bijbehorende cd van deze theaterproductie.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Albums[bewerken | brontekst bewerken]

2018 - Comeback: De Soundtrack
2017 - Het Pauperparadijs: Het Pauperparadijs
2016 - Gerhardt: What lovers do
2015 - 1st of June: 1st of June
2015 - Beans & Fatback: Heroine Lovestruck
2013 - Beans & Fatback: with skin attached
2012 - Gerhardt: sprawlers
2011 - Gerhardt: all is there (mini album)
2011 - Beans & Fatback: live at the Kleine Komedie
2008 - Skinnerbox: Show Your Teeth
2007 - Alles Maakt Geluid
2007 - hello, theRealdolls (ep)
2006 - Skinnerbox: Bootleg
2004 - Airea: Airea (EP)

Singles[bewerken | brontekst bewerken]

2019 - Alakazam: 'Dog in Heat'
2019 - Gerhardt: 'Edge of Time'
2019 - Alakazam: 'In the mood (for love)
2018 - Alakazam: 'Flash! Bam! Alakazam!'
2018 - Pjotr: 'Ik kan er niet meer tegen'
2017 - Gerhardt: 'It's Cold Outside'
2016 - Gerhardt: 'Suzy, Little Child'
2016 - Gerhardt: 'Tip of the Hat'
2016 - Gerhardt: 'A Different Kind of Love'
2016 - Gerhardt: 'This Big Ol' Heart'
2015 - Beans & Fatback: 'Bombshell'
2015 - Beans & Fatback: 'Sally the Shape'
2015 - Brigitte van Hagen: 'Die Raben'
2015 - Marlene Bakker: 'Heufd as Helm'
2014 - Fayçal Azizi & Gerhardt: 'Maryama'
2014 - Beans & Fatback: inside looking out (7 inch vinyl limited edition)
2014 - Gerhardt & K'lma: 'Maryama | oudaya remix'
2014 - Marlene Bakker: 'Loat Grunnen nait zakken'
2014 - Beans & Fatback: 'come and get it'
2013 - Beans & Fatback: 'Beggin'
2013 - Beans & Fatback: 'Use Me'
2013 - Gerhardt: 'Dig Out Your Soul'
2012 - Gerhardt: 'Like a Wolf'
2012 - Gerhardt: 'Satellite Receiver'
2011 - Gerhardt: 'A Brand New Heart'
2011 - Gerhardt: 'I Want to Be You'
2011 - Gerhardt: 'I Want to Be You' -tequila version-

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Gerhardt van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.