Getallenlijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In de wiskunde is een getallenlijn, getallenrechte, getallenas, of reële rechte een voorstelling van de reële getallen in de vorm van een rechte lijn. Op deze lijn worden de gehele getallen weergegeven als speciaal gemarkeerde punten die op gelijke afstanden van elkaar zijn geplaatst. Hoewel de onderstaande afbeelding alleen de gehele getallen van -9 tot en met 9 toont, omvat de getallenlijn ook alle reële getallen en gaat hij onbegrensd door in beide richtingen. De getallenlijn wordt vaak als rekenhulpmiddel gebruikt bij het leren van optellen en aftrekken, speciaal wanneer hier negatieve getallen bij betrokken zijn.


De getallenlijn

De getallenlijn wordt door de oorsprong, het getal nul, in twee helften verdeeld: de negatieve getallen links en de positieve getallen rechts daarvan.

Tekenen van de getallenlijn[bewerken | brontekst bewerken]

De getallenlijn wordt meestal horizontaal weergegeven. Gewoonlijk liggen de positieve getallen aan de rechterkant, en de negatieve getallen aan de linkerkant van nul. Een pijl aan beide kanten van de tekening moet suggereren dat de lijn voor onbegrensd, zowel in positieve als negatieve richting, doorloopt.

Een lijn door de oorsprong loodrecht op de reële getallenlijn kan worden gebruikt om de imaginaire getallen weer te geven. Hierdoor wordt de getallenlijn uitgebreid tot een getallenvlak, waarvan de punten de complexe getallen weergeven.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]