Gildenbier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gildenbier
Afbeelding gewenst
Alcoholpercentage 7%
Graan gerst en maïs
Oorsprong Boortmeerbeek
Brouwer Brouwerij Haacht
Type hoge gisting
Kleur bruin (80 EBC)
Smaak Bij de eerste slok proeft men een milde zoetheid. De afdronk is behoorlijk fors, doch zacht-zoet met een licht bittere nasmaak.
Bitterheidsgraad 19 EBU[1]
Lijst van Belgische bieren
Portaal  Portaalicoon   Bier
Eten en drinken

Gildenbier is een Belgisch bier. Het bier wordt gebrouwen door Brouwerij Haacht te Boortmeerbeek. Het is een bruin bier met een alcoholpercentage van 7%.

Het Gildenbier is geïnspireerd door de gewoonten van de vroegere Diestse schuttersgilde. Zij dronken alleen bier op het jaarlijkse Gildenbal. Alle nieuwe kandidaat-leden moesten een proef afleggen: om 12 uur stipt moesten ze een liter bier opdrinken, staande op één been. Wie daarna nog kon blijven rechtstaan, werd aanvaard als lid. De overschot van het bier werd op flessen gedaan en alleen de Gildenleden kregen zo’n fles mee naar huis.

Gildenbier wordt gedronken uit een typisch seidelglas of bierpul. Het is erkend als Vlaams-Brabants streekproduct.[2]

Diestse sagen[bewerken | brontekst bewerken]

Een oude Diestse sage vertelt echter een ander verhaal over de oorsprong van het bier. De boogschutter op het etiket van het Gildenbier was de zogenaamde biergiller. Hij was de wachter van de poort waarlangs bier de stad ingevoerd werd. Telkens wanneer nieuwe vaten aangevoerd werden, gilde de wachter: "Het bier is hier! Het bier is hier!" De eerste Diestse brouwerij vernoemde zijn bier, het 'Gilbier' dan ook naar de biergiller, die altijd "bier gilde". In de loop der tijden is de naam dan gewijzigd naar Gildenbier omdat dat meer voor de hand liggend was in een stad met vele gilden.[3]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]