Glenn Helberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Glenn O. Helberg (Willemstad, 1955) is een Curaçaos-Nederlands psychiater en activist.

Helberg, wiens ouders uit Suriname kwamen, doorliep het Peter Stuyvesant College (PSC) op Curaçao en studeerde geneeskunde aan de Universiteit Utrecht en was vervolgens werkzaam als huisarts op Curaçao. Hij specialiseerde zich in de psychiatrie aan het Universitair Medisch Centrum Groningen en het Universitair Medisch Centrum Utrecht (kinder- en jeugdpsychiatrie). Naast de westerse psychiatrie verdiepte hij zich ook in de psychiatrie in niet-westerse culturen; zelf noemt hij dat transculturele psychiatrie.

Helberg zet zich ook in voor de positie van Antillianen. Hij was voorzitter van de Antilliaanse belangenorganisatie Ocan, lid van de Raad van Advies van het College voor de Rechten van de Mens, en voorzitter van de Denktank Sociale Cohesie in Zeeburg (Amsterdam). In 2013 ontving hij de Koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau, voor zijn inzet voor de maatschappelijke positie van Antillianen en Arubanen in Nederland en de rest van het Koninkrijk der Nederlanden.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 was Glenn Helberg lijstduwer van Artikel 1. Enige commotie ontstond toen hij in aanloop naar deze verkiezingen stelde dat "de Joodse lobby" het Nederlandse beleid ten aanzien van Israël bepaalt.[1]

Op 7 augustus 2017 stond hij centraal in een aflevering van het televisieprogramma Zomergasten.[2][3][4] In dit programma sprak hij ook heel open over zijn homoseksualiteit.

In 2019 werd de Black Achievement Award oeuvreprijs aan hem toegekend.[5]

Op 30 mei 2021 kreeg Helberg de Jos Brink Oeuvreprijs als Mental health father van de queer community.[6]

In 2023 begon Helberg een samenwerking met VICE Nederland, door mee te doen aan een nieuwe serie genaamd The Therapist.[7] In deze serie gaat Helberg, vanuit zijn rol als psychotherapeut, in gesprek met bekende Nederlandse artiesten. Tijdens het gesprek bespreken zij het leven van die artiest en wat er schuil gaat achter zijn of haar publieke persoonlijkheid.