Golf van Carpentaria

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Golf van Carpentaria
Golf van Carpentaria (Australië (land))
Golf van Carpentaria
de locatie van de Golf van Carpentaria
de locatie van de Golf van Carpentaria
Locatie Australië
Coördinaten 14° 0′ ZB, 139° 0′ OL
Portaal:  Geografie

De Golf van Carpentaria (Engels: Gulf of Carpentaria) is een grote, ondiepe zee, aan drie zijden omsloten door het vasteland van Australië. In het noorden gaat de Golf over in de Arafurazee, de natuurlijke waterscheiding tussen Australië en Nieuw-Guinea. Geologisch gezien is de Golf nog maar jong - ten tijde van de laatste ijstijd was de Golf nog land.

Het aan de Golf gelegen land is over het algemeen vlak en laaggelegen. Ten westen van de Golf ligt Arnhemland en de Top End regio van het Noordelijk Territorium. In het oosten ligt het Kaap York-schiereiland, in het zuiden de Gulf Country regio, beide in Queensland. Het gebied is in 1606 door schipper Willem Jansz als eerste in kaart gebracht. In 1623 vernoemde Jan Carstensz de golf naar gouverneur van Batavia Pieter de Carpentier. In 1802 en 1803 werd de golf gekarteerd en verder onderzocht door Matthew Flinders.

Het klimaat is heet en vochtig met twee seizoenen per jaar. Het droge seizoen loopt van april tot november, en wordt gekenmerkt door zeer droge zuidoostelijke tot oostelijke wind. Het natte seizoen loopt van december tot maart. De meeste regen valt in deze periode, waarbij de laaggelegen gebieden overstroomd raken.