Goli otok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Goli
Eiland van Kroatië
Locatie
Locatie
Land Kroatië
Eilandengroep Noord-Dalmatische archipel
Locatie Adriatische Zee
Coördinaten 44°50'20"NB, 14°49'7"OL
Algemeen
Oppervlakte ca 4,6 km²

Goli otok (letterlijk het naakte, barre eiland) is een eiland gelegen in de Adriatische Zee, voor de kust van Kroatië tussen de eilanden Krk en Rab en het vasteland. Het eiland strekt zich uit over een oppervlakte van 4,7 km². Het is een guur en onbewoond eiland waarop amper vegetatie aanwezig is. Vandaar de naam het "naakte eiland" .

Geheim eiland[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de Eerste Wereldoorlog richtten de Oostenrijkers op het tot dan onbewoonde eiland een kamp voor Russische krijgsgevangenen in.

In het naoorlogse Joegoslavië werd reeds in 1946 op Goli Otok een gevangenenkamp ingericht voor binnenlandse politieke tegenstanders. Vanaf de zomer van 1948 (Tito's breuk met Stalin) werden er overwegend communisten geïnterneerd, die beschuldigd werden van stalinistische Komintern-sympathieën. Onder de gevangenen bevonden zich ook ruim tweeduizend Italiaanse communisten uit Monfalcone, die na de oorlog uit idealistische overwegingen deelnamen aan de Joegoslavische wederopbouw.

Vanaf 1949 werd het eiland officieel een gevangenis en strafinstelling (dwangarbeid). Het eiland werd bewaakt door patrouilleboten die om het eiland en langs de kust voeren om ongenode gasten weg te jagen en op afstand te houden. Goli Otok was strikt geheim. Na WOII vertrokken 2000 mannen, communisten, uit het Italiaanse Monfalcone naar Joegoslavië om het land mee te helpen opbouwen. Na Tito's breuk met Stalin werden de mannen gedeporteerd naar Goli otok. Zowel Italië als Joegoslavië hebben aan deze gebeurtenis geen ruchtbaarheid gegeven maar mede door het literaire werk van Claudio Magris is deze bijzondere episode in de belangstelling komen te staan.

Sinds 1989 is het eiland weer toegankelijk voor bezoekers. Het eiland is onbewoond. Vlak bij Goli otok ligt het eiland Sveti Grgur, waar tussen 1950 en 1972 vrouwelijke politieke gevangenen werden opgesloten.

Zie de categorie Goli otok van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.