Šipan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Šipan
Eiland van Kroatië
Locatie
Locatie
Land Kroatië
Eilandengroep Dalmatische Eilanden
Locatie Adriatische Zee
Coördinaten 42°43'NB, 17°53'OL
Algemeen
Oppervlakte 16,5 km²
Inwoners ca. 500

Šipan is een Kroatisch eiland en is het grootste van de Elafieten, de eilandengroep voor de kust van Dubrovnik. Het ligt 17 kilometer ten noordwesten van die stad en is van het vasteland gescheiden door het Kanaal van Koločep.

Šipan heeft een oppervlakte van 16,5 vierkante kilometer, een lengte van 9,1 en een breedte van 2,6 kilometer. Het hoogste punt is de Velji Vrh (243 m) aan de noordoostkant. Aan de zuidoostkant worden olijven, vijgen, druiven, johannesbroodbomen, amandelen en citrusvruchten zoals sinaasappels geteeld.

Er wonen ongeveer 500 mensen op Šipan, waarmee het de meeste inwoners van de Elafieten heeft. Langs de zuidwestkust ligt tussen kalkstenen ruggen een langgerekte vallei, met aan de einden twee havenplaatsen die in diepe baaien liggen, beschut tegen de wind. Deze plaatsen Šipanska Luka, met ongeveer 300 inwoners, en Suđurađ, zijn verbonden met een autoweg van vijf kilometer door de vallei. Deze loopt door een vlak landschap met een groot areaal aan boom- en wijngaarden.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]