Naar inhoud springen

Korčula (eiland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Korčula
Eiland van Kroatië
Locatie
Locatie
Land Kroatië
Eilandengroep Dalmatische Eilanden
Locatie Adriatische Zee
Coördinaten 42°57'NB, 16°54'OL
Algemeen
Oppervlakte 279,0 km²
Inwoners ca. 17.000
Hoofdplaats Korčula
Lengte 46,8 km
Breedte 7,8 km
Hoogste punt Klupca (568 m)
Detailkaart
Kaart van Korčula
Foto's
Korčula stad
Korčula stad
Korčula stad

Korčula (in het Venetiaans ook bekend als Curzola) is een eiland (47 km lang en circa 7 km breed), gelegen in het zuiden van de Adriatische Zee voor de kust van Kroatië, waar dit eiland ook toe behoort.

Het eiland staat ook wel bekend als het geboorte-eiland van de befaamde ontdekkingsreiziger Marco Polo; dit is echter niet bewezen. Het eiland behoorde in die periode tot de stad Venetië, waar hij ook zou kunnen zijn geboren. Feit is wel dat veel inwoners op dit eiland de achternaam Polo dragen.

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

Korčula is met de boot 1,5 uur verwijderd van de historische Dalmatische stad Dubrovnik op het vasteland. De belangrijkste inkomstenbron van dit eiland is het toerisme. Verder produceren olijfboomgaarden en wijngaarden olijfolie en lokale wijnen (voornamelijk dessertwijnen). Lokale wijnen uit deze streek zijn de grk, cetinka, pošip of plavac mali.

Flora[bewerken | brontekst bewerken]

Korčula is een dichtbegroeid eiland met veelal een dichte bebossing met vooral steeneiken, aleppodennen en allerlei struikgewas. De kust bestaat uit baaien, grotten en helder water.

Toerisme[bewerken | brontekst bewerken]

Korčula is een geliefd eiland bij toeristen vanwege zijn natuurlijke schoonheid (o.a. stranden), vele verblijfsmogelijkheden (hotels, pensions, campings en jachthavens) het aangename klimaat en pittoreske plaatsen. Het eiland is een van de grotere eilanden van Kroatië en behoort tot een uit 48 eilanden bestaande archipel.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Island of Korčula van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.