Gopherschildpadden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gopherschildpadden
Woestijnschildpad (Gopherus agassizii)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Testudines (Schildpadden)
Onderorde:Cryptodira (Halsbergers)
Familie:Testudinidae (Landschildpadden)
Geslacht
Gopherus
Rafinesque, 1832
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Gopherschildpadden op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Gopherschildpadden[1] (Gopherus) zijn een geslacht van schildpadden uit de familie landschildpadden. De soorten staan ook wel bekend als de woestijnschildpadden omdat ze allemaal in zeer droge omgevingen leven. De groep werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Constantine Samuel Rafinesque-Schmaltz in 1832.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Het voedsel bestaat voornamelijk uit plantaardig materiaal zoals schijfcactussen, soms wordt ook wel dierlijk materiaal gegeten. Alle soorten schuilen voor de zon en graven holen of gebruiken die van andere dieren, hieraan is ook de naam gopherschildpadden te danken; ze zijn vernoemd naar de gravende knaagdieren uit de familie Geomyidae, die gophers (goffers) worden genoemd in de Engelse taal.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De soorten komen alleen voor in de Verenigde Staten en Mexico, en leven in droge en zanderige omgevingen zoals halfwoestijnen.

Gopherschildpadden zijn de enige vertegenwoordigers uit de familie landschildpadden die in Noord-Amerika voorkomen. Alle soorten zijn beschermd en mogen niet zomaar worden uitgevoerd. Er zijn vijf soorten, inclusief de soort Gopherus morafkai die pas in 2011 wetenschappelijk werd beschreven.[2] In veel literatuur zijn daarom maar vier soorten bekend.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Geslacht Gopherus

Bronvermelding[bewerken | brontekst bewerken]