Geochelone

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Geochelone
Galapagosreuzenschildpad (Geochelone nigra)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Onderklasse:Anapsida
Orde:Testudines (Schildpadden)
Onderorde:Cryptodira (Halsbergers)
Familie:Testudinidae (Landschildpadden)
Geslacht
Geochelone
Fitzinger, 1835
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Geochelone op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Geochelone is een geslacht van schildpadden uit de familie landschildpadden. Fossielen zijn bekend vanaf het Eoceen.[1] De groep werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Leopold Fitzinger in 1835.

Uiterlijke kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De soorten uit het geslacht Geochelone soorten behoren tot de grootste landschildpadden ter wereld. Alle soorten hebben een koepelvormig schild en brede poten.

Levenswijze[bewerken | brontekst bewerken]

Tot het geslacht behoren enkel 'typische' landschildpadden die in zeer droge of schrale omgevingen kunnen overleven en voornamelijk leven van grassen en andere planten. Sommige soorten hebben de taak van grazers overgenomen en houden open plekken vrij door de planten weg te eten. Een aantal soorten heeft de introductie van grazers in hun biotoop ternauwernood overleefd omdat de concurrentie te groot werd. Een voorbeeld is de Galapagosreuzenschildpad, tevens een van de bekendere soorten schildpadden.

De Geochelone- soorten kunnen zeer hoge leeftijden bereiken, hoewel de recordhouder uit het geslacht Dipsochelys komt. Enkele voorbeelden zijn;

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn twee verschillende soorten. Vroeger werd ook een derde soort tot dit geslacht gerekend; de sporenschildpad (Geochelone sulcata). Deze soort is tegenwoordig echter ingedeeld bij het monotypische geslacht Centrochelys.[1]

Geslacht Geochelone

Bronvermelding[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Geochelone van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.