Gotthard-basistunnel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gotthard-basistunnel
Gotthard-basistunnel op de kaart
Totale lengte ± 57 km
Spoorwijdte 1435 mm
Aangelegd door AlpTransit Gotthard AG
Geopend eind 2016
Huidige status in aanleg
Geëlektrificeerd ja
Aantal sporen 2 tunnels met 1 spoor
Beveiliging of treinbeïnvloeding Indusi, ETCS
Omgrenzingsprofiel AB-EBV O4
Treindienst door SBB
BSicon .svgSTR Gotthardspoorlijn
BSicon .svgABZrf noordelijke aansluiting bij Erstfeld
BSicon .svgTUNNELa 0 noordportaal bij Ersfeld
BSicon .svgtSTR (Amsteg)
BSicon .svgtSTR (Sedrun)
BSicon .svgtSTR (Faido)
BSicon .svgTUNNELe 57 zuidportaal bij Bodio
BSicon .svgABZlg zuidelijke aansluiting bij Biasca
BSicon .svgSTR Gotthardspoorlijn

De Gotthard-basistunnel is een spoortunnel in Zwitserland, waarvan de bouw in 1999 is begonnen. De Gotthard-basistunnel werd op 1 juni 2016 geopend en is met 57 km de langste tunnel ter wereld.

De Gotthard-basistunnel wordt aangelegd als onderdeel van het Zwitserse AlpTransit-project, in combinatie met de aanleg van de Zimmerberg-basistunnel en de Ceneri-basistunnel. Door deze tunnels zal een nieuwe hogesnelheidstrein tussen Zürich en Milaan rijden. De reistijd zal met meer dan een uur worden verkort, waardoor de trein een aantrekkelijk alternatief voor zowel auto als vliegtuig zal zijn.

Ook voor het goederenvervoer per spoor zal de Gotthard-basistunnel een grote verbetering zijn, omdat de hellingspercentages van de basistunnel veel kleiner zijn dan van de huidige Gotthardspoortunnel, het profiel groter wordt en het nieuwe tracé geen keerlussen zal kennen. De transportcapaciteit zal ongeveer verdubbeld worden. De nieuwe tunnel loopt van Erstfeld in het kanton Uri naar Biasca in Ticino. In tegenstelling tot de oude tunnel, loopt de basistunnel ook door Graubünden.

Geschiedenis[bewerken]

Het idee om een Gotthard-basistunnel te bouwen ontstond in 1947. In 1962 is gestart met de aanleg.

Op 15 oktober 2010 werd om 14.00 uur de boormachine Heidi gestart om de laatste 1,30 meter in de oostelijke tunnelbuis tussen de bouwplaats Sedrun en de bouwplaats Faido te verwijderen. Om 14.17 uur was de doorbraak in de tunnel. Hierdoor ontstond de eerste doorgaande verbinding tussen de noordelijke tunnelingang bij Erstfeld en de zuidelijke tunnelingang bij Biasca.

Op 23 maart 2011 maakte boormachine Sissi om 12.20 uur de doorbraak in de westelijke tunnelbuis tussen de bouwplaats Sedrun en de bouwplaats Faido.

Op 31 oktober 2014 werden in de westelijke tunnelbuis bij km 55 de laatste dwarsliggerkoppen in beton gestort. De laatste drie dwarsliggerkoppen werden voorzien van een gouden bekleding. [1]

Het testbedrijf wordt 24 uur per dag tussen oktober 2015 en mei 2016 uitgevoerd.

De feestelijke opening van de tunnel is gepland met diverse festiviteiten op 1 juni 2016. Officiële ingebruikname van de tunnel is op 11 december 2016 bij de start van de nieuwe dienstregeling. Als eind 2019 de Ceneri-basistunnel bij Lugano ook wordt geopend zal de reistijd Zürich-Milaan drie uur bedragen.

Bouwplaatsen van de Gotthard-basistunnel[bewerken]

in Uri:

  • Bouwplaats: Erstfeld (noordportaal)
Noordelijke ingang Erstfeld: oostelijke tunnelbuis: km 99,727, westelijke tunnelbuis: km 199,300. Lengte tunneldeel te Erstfeld: oostelijke tunnelbuis: 7,778 km, westelijke tunnelbuis: 7,705 km
  • Bouwplaats: Amsteg
De bouwplaats AlpTransit is gevestigd te Amsteg-Grund, in de gemeente Silenen, en per spoor bereikbaar vanuit Erstfeld met een 4 km lang traject langs de A2.
Lengte tunneldeel te Amsteg: oostelijke tunnelbuis: 11,350 km, westelijke tunnelbuis: 11,350 km

in Graubünden:

  • Bouwplaats: Sedrun
Lengte tunneldeel te Sedrun: oostelijke tunnelbuis: 7,786 km, westelijke tunnelbuis: 7,453 km

in Ticino:

  • Bouwplaats: Faido
Lengte tunneldeel te Faido: oostelijke tunnelbuis: 14,219 km, westelijke tunnelbuis: 14,807 km
  • Bouwplaats: Bodio (zuidportaal)
Lengte tunneldeel te Bodio: oostelijke tunnelbuis: 15,928 km, westelijke tunnelbuis: 15,663 km
Zuidelijke ingang Bodio: oostelijke tunnelbuis: km 156,778, westelijke tunnelbuis: km 256,778
  • Bouwplaats: Biasca
De zuidelijke verbinding van de Gotthard-Basistunnel gaat ten westen van Biasca langs de autosnelweg A2 lopen en sluit ten zuiden van het stadje aan op de oude Gotthardspoorlijn.

Ook komt er aan de noordzijde van Biasca een aansluiting met de Gotthardspoorlijn.

Media[bewerken]

De (aanleg van de) tunnel werd gevolgd in afleveringen van verschillende documentaireseries, waaronder Big, Bigger, Biggest van National Geographic, Extreme Engineering van Discovery Channel en Kings of Construction van Discovery Science in 2005.

Foto's[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]