Gotthard-wegtunnel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gotthardtunnel
In de Gotthardtunnel
In de Gotthardtunnel
Algemene gegevens
Locatie tussen Göschenen en Airolo
Coördinaten 46° 36′ NB, 8° 34′ OL
Lengte totaal 16942 m
Bouw
Bouwjaar 1970
Ingebruikname 1980
Gebruik
Weg 2
Bijzonderheden Tot 2000 langste autotunnel binnen Europa
Gotthard-wegtunnel
Gotthard-wegtunnel
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Gotthard-wegtunnel werd tussen 1970 en 1980 gebouwd en verbindt het dorp Göschenen gelegen in het kanton Uri met het dorp Airolo gelegen in het kanton Ticino. Hij werd gebouwd door de Italiaanse ingenieur Giovanni Lombardi.

De autotunnel heeft een lengte van 16,942 kilometer (de Lærdalstunnel in Noorwegen is de langste autotunnel in de wereld met een lengte 24½ km). De Gotthardtunnel werd op 5 september 1980 geopend door Bundesratsmitglied Hans Hürlimann.

Voor die tijd kon het autoverkeer gebruikmaken van pendeltreinen, of de kronkelige weg over de Gotthardpas. De tunnel is onderdeel van de Zwitserse autosnelweg A2 die van Basel naar Chiasso gaat. In de zomer staan er vaak lange files voor de tunnel.

Aan de bouw van een tweede tunnelbuis is begonnen. Deze is in eerste instantie alleen voor de veiligheid aangelegd. Deze biedt een vluchtroute bij ongelukken. Deze tweede buis zou uitgebouwd kunnen worden tot een volledige verkeerstunnel. Daarmee zou het verkeer vier rijstroken kunnen gebruiken. In 2004 is een referendum gehouden over de uitbouw van deze tweede tunnel voor het autoverkeer, maar dat voorstel heeft het niet gehaald.

Op woensdagochtend 24 oktober 2001 botsten twee vrachtwagens (geladen met banden en dekzeilen) frontaal op elkaar. Hierna brak er brand uit en stortte een deel van het tunneldak in. Door de enorme rookontwikkeling had de brandweer moeite met blussen. Er vielen in totaal 11 doden en hiermee is dit het grootste ongeval in de Gotthard-tunnel.

Naar aanleiding van de zware ongelukken in 1999 in de Mont Blanctunnel en op 24 oktober 2001 in de Gotthardtunnel moeten vrachtwagens minimaal 150 meter afstand bewaren tot de voorgaande; vrachtverkeer wordt gedoseerd toegelaten. Mocht er een file in de tunnel dreigen te ontstaan door een ongeval of kapot voertuig, wordt het verkeer voor de tunnel stilgezet totdat het probleem is verholpen. Voordat men de tunnel inrijdt staat er duidelijk een radiozender aangegeven. Naast de muziek wordt er op deze zender ook informatie over de tunnel gegeven, advies over gewenst rijgedrag en bij calamiteiten de benodigde informatie. Dit gebeurt in zowel het Engels, Frans, Duits als Italiaans.

Spoortunnel[bewerken]

Parallel aan de wegtunnel ligt de Gotthardspoorwegtunnel, onderdeel van de Gotthardspoorlijn.

Externe link[bewerken]