Verkeerscentrum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een verkeerscentrum is een (overheids-)instelling die de verkeersstromen op snelwegen en het onderliggend wegennet in goede banen leidt.

Naar land[bewerken]

België[bewerken]

België beschikt over drie centra die de verkeersstromen beheren. Zij zijn verdeeld volgens de Gewesten:

  • Vlaams Verkeerscentrum (gevestigd in de verkeerstoren op het Kievitplein in Antwerpen)
  • Brussels Mobiliteitscentrum MOBIRIS (in het CCN-gebouw aan het Noordstation)
  • Waals Verkeerscentrum PerEx (te Daussoulx, Namen)

In het Vlaams Verkeerscentrum en bij PerEx is steeds een permanentie van de federale politie (Wegpolitie) aanwezig. Zij houden samen met een team van operatoren hoofdzakelijk de snelwegen in de gaten. Dit gebeurt essentieel met automatische detectiecamera’s, alarmen via tellussen, meldingen op de noodtelefoons en andere oproepen.

Het Brussels Mobiliteitscentrum daarentegen controleert in hoofdzaak de Brusselse stadstunnels (naast een aantal kleinere stukken snelwegen en de rest van de gewestwegen). Zij werkt daarvoor in belangrijke mate samen met de Brusselse lokale politie.

De drie centra verspreiden actuele verkeersinformatie via de media en verzorgen wegeninfo (zoals files, werken en omleidingen) op de eigen website en aan andere serviceproviders.

Duitsland[bewerken]

In Duitsland is er een verkeerscentrum per een of twee deelstaten. Dit is afhankelijk van de grootte van de deelstaten en het wegennetwerk.

Engeland[bewerken]

In Engeland levert het National Traffic Control Centre, gelegen in de West Midlands, real-time verkeersinformatie aan publiek en hulpdiensten en worden verkeersstromen indien nodig beïnvloed. Het verkeerscentrum is onderdeel van de Highways Agency.

Nederland[bewerken]

Nederland heeft de beschikking over vijf regionale RWS-verkeerscentrales:

  • Verkeerscentrale Noordoost-Nederland (Wolfheze)
  • Verkeerscentrale Noordwest-Nederland (Velsen)
  • Verkeerscentrale Zuid-Nederland (Helmond)
  • Verkeerscentrale Zuidwest-Nederland (Rhoon)
  • Verkeerscentrale Midden-Nederland (Utrecht)

Deze regionale verkeerscentrales houden het verkeer in een regio continu in de gaten en beïnvloeden dit waar nodig met systemen voor dynamisch verkeersmanagement. Meldingen van ongevallen worden afgehandeld volgens het IM (Incident Management) protocol. De centrales worden beheerd door Rijkswaterstaat.

Bij de informatiegaring maakt men gebruik van camerabeelden (op de schermen van de videowand), detectielussen, meldingen van politie, RWS infolijn (0800-8002) en weginspecteurs.

Het Verkeerscentrum Nederland (VCNL), dat met Verkeerscentrale Midden-Nederland een pand in Utrecht deelt, coördineert het werk van de regionale centrales bij verstoringen met gevolgen op landelijke schaal, bijvoorbeeld een gekantelde vrachtwagen op de Moerdijkbrug. VCNL stelt dan zo mogelijk een grootschalige omleiding in. Ook verzorgt VCNL de distributie van verkeersinformatie naar zogenaamde serviceproviders, commerciële partijen waarvan ANWB en VerkeersInformatieDienst de bekendste zijn. Deze serviceproviders verspreiden het naar weggebruikers via uiteenlopende kanalen, zoals radio, televisie, sms-berichten, e-mails en via het RDS-TMC-protocol naar sommige navigatiesystemen.

Ook komen er in Nederland steden met een eigen verkeerscentrale. Deze houden het gemeentelijke verkeer in de gaten met behulp van (kenteken)camera's en meetlussen. Ze beïnvloeden het verkeer waar nodig met systemen als verkeerslichten en dynamische bewegwijzering.

Externe links[bewerken]