Verkeerscentrum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een verkeerscentrum is een (overheids-)instelling die de verkeersstromen op snelwegen en het onderliggend wegennet in goede banen leidt.

Naar land[bewerken]

België[bewerken]

België beschikt over drie centra die de verkeersstromen beheren. Zij zijn verdeeld volgens de Gewesten:

  • Vlaams Verkeerscentrum (gevestigd in de verkeerstoren op het Kievitplein in Antwerpen)
  • Brussels Mobiliteitscentrum MOBIRIS (in het CCN-gebouw aan het Noordstation)
  • Waals Verkeerscentrum PerEx (te Daussoulx, Namen)

In het Vlaams Verkeerscentrum en bij PerEx is steeds een permanentie van de federale politie (Wegpolitie) aanwezig. Zij houden samen met een team van operatoren hoofdzakelijk de snelwegen in de gaten. Dit gebeurt essentieel met automatische detectiecamera’s, alarmen via tellussen, meldingen op de noodtelefoons en andere oproepen.

Het Brussels Mobiliteitscentrum daarentegen controleert in hoofdzaak de Brusselse stadstunnels (naast een aantal kleinere stukken snelwegen en de rest van de gewestwegen). Zij werkt daarvoor in belangrijke mate samen met de Brusselse lokale politie.

De drie centra verspreiden actuele verkeersinformatie via de media en verzorgen wegeninfo (zoals files, werken en omleidingen) op de eigen website en aan andere serviceproviders.

Duitsland[bewerken]

In Duitsland is er een verkeerscentrum per een of twee deelstaten. Dit is afhankelijk van de grootte van de deelstaten en het wegennetwerk.

Engeland[bewerken]

In Engeland levert het National Traffic Control Centre, gelegen in de West Midlands, real-time verkeersinformatie aan publiek en hulpdiensten en worden verkeersstromen indien nodig beïnvloed. Het verkeerscentrum is onderdeel van de Highways Agency.

Nederland[bewerken]

Verkeerscentrale Wolfheze bedient Noord- en Oost-Nederland.

Nederland heeft de beschikking over vijf regionale RWS-verkeerscentrales die beheerd worden door Rijkswaterstaat:

  • Verkeerscentrale Noordoost-Nederland (Wolfheze); beheert de provincies Gelderland, Overijssel, Friesland, Drenthe en Groningen.
  • Verkeerscentrale Noordwest-Nederland (Velsen); beheert de provincies Noord-Holland en Flevoland.
  • Verkeerscentrale Zuid-Nederland (Helmond); beheert de provincies Noord-Brabant, Limburg en zuidelijk deel van Zeeland.
  • Verkeerscentrale Zuidwest-Nederland (Rhoon); beheert de provincies Zuid-Holland en noordelijk deel van Zeeland.
  • Verkeerscentrale Midden-Nederland (Utrecht) beheert de provincie Utrecht.

De verkeerscentrales worden bediend door wegverkeersleiders. In de centrale staan meerdere videowanden opgesteld van bepaalde wegen, bruggen of tunnels. Door middel van de informatie die verkregen wordt uit camerabeelden, detectielussen en meldingen van bijvoorbeeld weggebruikers of politie wordt het verkeer gemanaged zoals afsluiten van rijstroken en informeren van politie of weginspecteurs. Ook bij ongevallen, voorwerpen op de weg, brand enzovoorts heeft de centrale een coördinerende rol IM (Incident Management). In Utrecht bevindt zich een zesde centrale, de hoofdcentrale. Zij coördineren het grote geheel, houden contact met buitenlandse verkeerscentrale en zorgen ervoor dat de informatie verspreidt wordt via diverse kanalen zoals: sociale media, radio, TV en navigatiesystemen.

Ook zijn er in Nederland wegbeheerders met een eigen verkeerscentrale. Deze houden het gemeentelijke verkeer in de gaten met behulp van (kenteken)camera's en meetlussen. Ze beïnvloeden het verkeer waar nodig met systemen als verkeerslichten en dynamische bewegwijzering. Voorbeelden hiervan zijn o.a. Rotterdam en de provincie Gelderland. Echter kunnen zij ondersteund worden door de verkeerscentrales van Rijkswaterstaat.

Externe links[bewerken]