Gracilornis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gracilornis
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Fossiel voorkomen: Vroeg-Krijt
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Onderklasse:Enantiornithes
Superorde:Euenantiornithes
Geslacht
Gracilornis
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Gracilornis is een vogelgeslacht, behorend tot de groep van de Enantiornithes, dat tijdens het vroege Krijt leefde in het gebied van het huidige China. De enige benoemde soort is Gracilornis jiufotangensis.

Naamgeving en vondst[bewerken]

De typesoort Gracilornis jiufotangensis is in 2011 benoemd en beschreven door Li Li en Hou Shilin. De geslachtsnaam is afgeleid van het Latijnse gracilis, "lichtgebouwd", en het Oudgriekse ὄρνις, ornis, "vogel". De soortaanduiding verwijst naar de herkomst uit de Jiufotangformatie.

Het fossiel, holotype PMOL-AB00170, is in het district Chaoyang, in het westen van de provincie Liaoning gevonden in een laag van de Jiufotangformatie (Jehol-groep) die dateert uit het Aptien en ongeveer 120 miljoen jaar oud is. Het bestaat uit een in verband liggend vrijwel compleet skelet met schedel, samengedrukt op een enkele plaat. Beperkte resten van veren zijn ook bewaard gebleven. Het betreft een onvolgroeid individu.

Beschrijving[bewerken]

Gracilornis is een kleine vogel. Het holotype is ongeveer acht centimeter lang. De soort onderscheidt zich van andere enantiornithen door de lichte bouw van het skelet, goed ontwikkelde gewrichtsvlakken en een klein borstbeen waarvan de lengte slechts 11% van de romplengte uitmaakt en de breedte 13% van de romplengte bedraagt. Dit laatste kenmerk kan echter ook een gevolg zijn van de jonge leeftijd.

Gracilornis heeft een spitse kop waarvan de praemaxilla in de bovenkaak enkele kleine tandjes bevat.

Fylogenie[bewerken]

Gracilornis is door de beschrijvers in de Cathayornithidae geplaatst.

Literatuur[bewerken]

  • Li Li & Hou Shilin, 2011, "Discovery of a new bird (Enantiornithines) from Lower Cretaceous in western Liaoning, China", Journal of Jilin University (Earth Science Edition) 41(3): 759-763