Grappa (drank)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Verschillende grappa's

Grappa is een Italiaanse gedistilleerde alcoholische drank, die oorspronkelijk vervaardigd werd uit distillatie van de restanten van de druiven na de wijnbereiding, dat wil zeggen de vellen en de zaden.[1] Oorspronkelijk was het een manier om de overtollige trosdruiven niet te hoeven weggooien aan het einde van het seizoen. Tegenwoordig zijn er echter veel stokerijen die alleen Grappa maken en waarbij de kwaliteit van Grappa voorop staat.

De smaak van een grappa, net zoals bij wijn, hangt af van het type druif, de kwaliteit ervan en de vaten waarin ze gerijpt wordt en het productieproces (continu of discontinu). Grappa heeft een alcoholpercentage tussen de 37,5% en 60%. De wet geeft hier enkel een vast minimumgehalte alcohol op, maar geen maximum.

Om de drank zachter en zoeter te maken worden soms fruitsiropen, kruiden of zelfs truffel aan grappa toegevoegd. Jonge Grappa wordt koud geserveerd, maar wordt soms toegevoegd aan koffie, voor een caffè corretto (een correcte koffie). Betere, oudere grappatypen worden op kamertemperatuur gedronken om de smaak beter gewaar te worden. Jongere Grappa's zijn, mits puur, helder als water, zoals bij jonge Jenever ook het geval is. Oudere kunnen geel tot bruinig helder zijn, hetgeen vaak ook komt van de houten vaten waarop zij hebben gerijpt. Een mooie oude Grappa kan naar krenten en rozijnen ruiken.

Zie ook[bewerken]