Waterschap Groot Salland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Groot-Salland)
Waterschap Groot Salland
Waterschap in Nederland
Kaart met de Nederlandse waterschappen tot 2016. Groot Salland was aangegeven met 6
Locatie
Provincie Overijssel
Oppervlakte 120.000 ha  
Geschiedenis
Opgericht 1997
Opgegaan in Drents Overijsselse Delta
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Het Waterschap Groot Salland, afgekort WGS, was tot 1 januari 2016 een waterschap, gelegen in het westen van de Nederlandse provincie Overijssel. Het was verantwoordelijk voor de waterbeheersing in een gebied ter grootte van 120.000 ha. Het kantoor van het schap was gevestigd in de stad Zwolle.

Helofytenfilter bij Deventer
De laatste dijkgraaf van Groot Salland, Herman Dijk

Groot Salland beheerde 4.000 km watergang en had 300 kilometer rivierdijken langs de IJssel, het Zwarte Water en de Overijsselse Vecht. Daarnaast droeg het waterschap zorg voor 220 kilometer kleinere dijken en kaden langs wateren zoals de weteringen in Salland en Mastenbroek.

De balgstuw bij Ramspol, die dienst doet als stormvloedkering bij dreigend hoogwater in het Zwarte Meer, werd gebouwd in opdracht van Groot Salland, dat samen met Rijkswaterstaat de bouwbegeleiding uitvoerde. Het is de grootste balgstuw ter wereld en werd als voordelig alternatief gekozen voor dijkverzwaring over een lengte van 145 km.[1]

Waterschap Groot Salland is in 1997 ontstaan uit een samenvoeging van de waterschappen Benoorden de Dedemsvaart, Bezuiden de Vecht, Noorder Vechtdijken, Salland, West Overijssel en IJsseldelta. In 2000 ging een klein deel van het waterschap over naar het nieuw opgerichte waterschap Reest en Wieden.

De eerste dijkgraaf, voorzitter van het bestuur, was Sybe Schaap. Hij werd in februari 2010 opgevolgd door Herman Dijk.

Fusie 2016[bewerken | brontekst bewerken]

Per 1 januari 2016 is Groot Salland gefuseerd met Reest en Wieden van Drenthe/Overijssel.[2] Het nieuwe waterschap heet Drents Overijsselse Delta en heeft zijn hoofdkantoor in Zwolle.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]