Grote Moskee van Brussel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Grote Moskee in het Jubelpark

De Grote Moskee van Brussel, in het Jubelpark in Brussel, is de oudste moskee van de stad. Zij is tevens de zetel van het Islamitisch Cultureel Centrum van België (ICC).

Het oorspronkelijke gebouw is uit 1879 en werd ontworpen door architect Ernest Van Humbeek in "Arabische" stijl. Dit Oriëntaals Paviljoen was bedoeld voor de Wereldtentoonstelling van 1897. Het moest onderdak bieden aan het gigantische panorama van Émile Wauters, Caïro en de boorden van de Nijl (1880-1881).

In 1967 zegde België het gebouw toe aan koning Faisal bin Abdoel Aziz Al Saoed van Saoedi-Arabië bij diens bezoek aan het land. Het zou een moskee en cultureel centrum worden voor de islamitische gemeenschap. Hieraan werd uitvoering gegeven in 1969: bij koninklijk besluit verkreeg het ICC het gebouw in erfpacht voor 99 jaar. De aanpassing aan de nieuwe functie gebeurde op kosten van de Saoedi's naar plannen van de Tunesische architect Mongi Boubaker. Het gebouw werd in 1978 ingewijd in aanwezigheid van de Belgische en de Saoedische koning.

Externe link[bewerken]