Grote Moskee van Brussel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Grote Moskee van Brussel
Grote Moskee in het Jubelpark, links het Horta-Lambeaux Paviljoen
Grote Moskee in het Jubelpark, links het Horta-Lambeaux Paviljoen
Coördinaten 50° 51′ NB, 4° 23′ OL
Portaal  Portaalicoon   Islam

De Grote Moskee van Brussel, in het Jubelpark in Brussel, is de oudste moskee van de stad. Zij is tevens de zetel van het Islamitisch Cultureel Centrum van België (ICC).

Geschiedenis[bewerken]

Het oorspronkelijke gebouw is uit 1879 en werd ontworpen door architect Ernest Van Humbeek in "Arabische" stijl. Dit Oosters Paviljoen was bedoeld voor de Wereldtentoonstelling van 1897, met name voor het Oriëntaalse deel Het Panorama van Caïro. Het moest onderdak bieden aan het panoramisch schilderij van Émile Wauters, Caïro en de boorden van de Nijl (1880-1881).

Als dank voor de financiële steun die de Saoedische koning Faisal bin Abdoel Aziz tijdens zijn bezoek aan België in 1967 had verleend aan de slachtoffers van de grote brand in het Brusselse warenhuis Innovation, schonk Koning Boudewijn hem in datzelfde jaar het Oosters Paviljoen. Het gebouw zou worden heringericht tot een moskee en cultureel centrum voor de islamitische gemeenschap in België. In 1969 sloten Marokko, Saoedi-Arabië en de Belgische Regie der Gebouwen een overeenkomst waardoor het ICC het gebouw voor 99 jaar in erfpacht kreeg. De aanpassing aan de nieuwe functie gebeurde op kosten van de Saoedi's naar plannen van de Tunesische architect Mongi Boubaker. Het gebouw werd in 1978 plechtig ingewijd in aanwezigheid van Koning Boudewijn en de Saoedische koning Khalid bin Abdoel Aziz al-Saoed.

Islamitisch Cultureel Centrum[bewerken]

Van bij haar oprichting in 1969 staat het Islamitisch Cultureel Centrum van België (ICC) in voor de ontvangst, de benoeming en sinds 1989 ook voor de opleiding van hoofdzakelijk buitenlandse imams en docenten islamonderwijs en Arabisch. Volgens de Staatsveiligheid controleren de wahabitische Saoedi's het ICC. Tot de oprichting van de (voorlopige) Moslim Executieve in 1993 gold het ICC als het bevoorrechte vertegenwoordigingsorgaan van de moslimgemeenschap in België. In 1982 werd het ICC ook de Europese zetel van de Moslim Wereld Liga (LIM) of Rabitat al-Alam al-Islami, die het ICC financiert. De Islamitische Wereldliga is een internationale niet-gouvernementele organisatie die in 1962 in Mekka door de toenmalige Saudi-Arabische kroonprins Fayçal Ibn Abdel Aziz werd opgericht. Het LIM heeft een uitgesproken proselitisch programma, met name het uitoefenen van de dawa, het verspreiden en versterken van een radicale, puriteinse interpretatie van de islam in zowel moslim- als niet-moslimlanden.[1]

Aanslagen[bewerken]

Sinds de aanslagen in Parijs van november 2015 gaan er steeds meer stemmen op om de erfpachtovereenkomst met Saoedi-Arabië op te zeggen of ten minste het toezicht op de opleiding en de financiering van de imams in de moskee te verscherpen. Volgens sommigen zou de Centrale Moskee omwille van zijn wahabitische en salafistische strekking de radicalisering van (jonge) moslims in de hand werken.[2] Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon, die bevoegd is voor de Regie der Gebouwen dat het gebouw beheert, heeft de Staatsveiligheid om een doorlichting van de prediking en de invloeden van de moskee gevraagd.[3]

Externe link[bewerken]