Grote kattenstaart

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Grote kattenstaart
Grote kattenstaart
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade: Rosiden
Orde: Myrtales
Familie: Lythraceae (Kattenstaartfamilie)
Geslacht: Lythrum (Kattenstaart)
Soort
Lythrum salicaria
L. (1753)
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De grote kattenstaart (Lythrum salicaria) is een 0,5-1 m hoge vaste plant uit de kattenstaartfamilie (Lythraceae). De soortaanduiding salicaria betekent: met blad dat lijkt op een wilgenblad.

De lange, rechtopgaande, vierkantige stengels zijn meestal onvertakt en hebben vier in de lengte verlopende strepen. De 3-8 cm lange, lancetvormige tot eironde bladeren staan onderaan in kransen, kruisgewijs tegenover elkaar, maar aan de top verspreid.

De 1-1,6 cm grote bloemen groeien in schijnkransen uit de oksels van de bovenste bladen, elk heeft vier tot meestal zes kroonbladen en twaalf meeldraden. De paarsrode bloemen zijn gerangschikt in een tot 35 cm lange schijnaar. Ze zijn tweeslachtig. De bloeiperiode loopt van eind juni tot begin september. De paarsrode bloemen zijn trimorf: ze komen in drie verschillende vormen voor, die overigens vrijwel alleen in lengte van meeldraden en stamper verschillen.

Ecologische aspecten[bewerken]

De grote kattenstaart is waardplant voor de kattenstaartdikpootbij. Het boomblauwtje gebruikt onder meer de grote kattenstaart voor haar tweede generatie eitjes. De plant is nectarplant voor de grote vuurvlinder.

Voorkomen en habitat[bewerken]

De plant komt algemeen voor in ruigtes op het noordelijk halfrond. In Noord-Amerika is de soort ingevoerd en wordt ze plaatselijk bestreden.

Plantengemeenschap[bewerken]

De grote kattenstaart is een kensoort voor de klasse van de natte strooiselruigten (Convolvulo-Filipenduletea).

Toepassingen[bewerken]

Doordat stengel en bladeren tannine bevatten, werd het vroeger in de leerlooierij gebruikt. Wortelsap levert een rode kleurstof voor het verven van wol.

Medicinaal werd de plant vroeger ingezet voor haar bloedstelpende werking, tegen diarree, dysenterie, maagslijmvliesontsteking en vlektyfus.

Externe link[bewerken]