Naar inhoud springen

Grote kraagparadijsvogel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Grote kraagparadijsvogel
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2020)
Kraagparadijsvogel (Lophorina superba)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Superfamilie:Corvoidea
Familie:Paradisaeidae (Paradijsvogels)
Geslacht:Lophorina
Soort
Lophorina superba
(Pennant, 1781)[2]
Synoniemen
  • Paradisea Superba (protoniem)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Grote kraagparadijsvogel op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De grote kraagparadijsvogel (Lophorina superba) is een soort uit de familie paradijsvogels (Paradisaeidae). Het is een endemische vogelsoort uit Nieuw-Guinea.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Het mannetje van de kraagparadijsvogel is geheel zwart met een wigvormige, iriserende blauwe kraag en cape van zwarte veren met een fraaie zijdeglans. Deze kraag en de cape worden tijdens de balts op gezet. Het vrouwtje is sober gekleurd en lijkt sterk op de vrouwtjes van andere paradijsvogels uit het geslacht parotia.[3]

Baltsende paradijsvogel, waarschijnlijk hybride prachtgeweervogel (Ptiloris magnificus) x grote kraagparadijsvogel; prent van John Gerrard Keulemans).

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De kraagparadijsvogel komt voor in het centrale bergland van Papoea (Indonesië) en Papoea-Nieuw-Guinea op een hoogte van 1500 m tot 1800 m boven de zeespiegel (soms 1150 m tot 2300 m).

De soort telt drie ondersoorten:[4]

  • L. s. superba: Centrale bergland van de provincie Papoea (Indonesië) tot bovenloop van de Sepik in Papoea-Nieuw-Guinea.
  • L. s. addenda: Papoea-Nieuw-Guinea oostelijk bergland
  • L. s. latipennis: Bergland van het Huonschiereiland

De vogel is niet zo kritisch in de habitatkeuze. Het is een van de meest algemene paradijsvogels, en komt voor in zowel regenwouden op berghellingen als (verlaten) tuinen, secondair bos en gebieden met struikgewas. De vogel verblijft in boomkronen, maar niet in de hoogste zones van het woud waar hij foerageert op zowel insecten en andere ongewervelden als op fruit.[3]

Status[bewerken | brontekst bewerken]

De kraagparadijsvogel staat als niet bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN.[1] Handel (levend, dood of in onderdelen) in deze vogelsoort (en alle andere paradijsvogels) is volgens de overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde soorten wilde dieren en planten (het CITES-verdrag) verboden.