Group 1850

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Group 1850 (soms ook Groep 1850) is een Nederlandse psychedelische groep, voortgekomen uit de Haagse band The Klits. Ze bestond van 1966 tot 1976. Group 1850 is opgericht door Daniel (Dean) van Bergen (1947-2012) en Peter Sjardin (overleden in 2015), die eind jaren zestig en begin jaren 70 drie lp's maakten. Na de eerste 2 lp's stapte Van Bergen uit de band.

Historie[bewerken]

Het werk van Group 1850 omvat overstuurde versterkers, experimenten met vreemde klanken, meerstemmige zang, Arabische gitaarsolo van Van Bergen (op Dream of the future), snel wisselende ritmes, tapeloops en andere trucs met bandrecorders (stemmen op verschillende snelheden), Gregoriaans aandoende koren en zang, blazers, etc.

Op Mother No-head uit 1967 wordt de solozang door hun producer Hans van Hemert ingezongen. De achtergrondzang is van Dick Doorn, Henk Janmaat en Pierre Biersma. Dat het Urker Mannenkoor mee zou zingen berust op verkeerde informatie.

Na 1974 werd Group 1850 meer een project rond Sjardin, te weten STS (Sjardins Terrible Surprise). Hierin onder anderen Robbie Schmitsz, destijds Sjardins vriendin en door hem persoonlijk opgeleid, die samen met Ella Elbersen een dameskoortje (later bekend als de Bombita's bij Herman Brood) vormde.

Op een internetsite kondigde Sjardin, zonder medeweten van de oud-bandleden, in 2004 de release van achtergebleven opnamen uit de Agemo's trip to mother earth- en Paradise now-periode aan.

Dan volgt een langere periode waarin weinig tot niets meer wordt vernomen van Sjardin. In een interview vertelde hij later dat hij jarenlang ondergedoken was, omdat hij door Engelse criminelen werd gechanteerd en met zijn leven, en dat van zijn dierbaren, werd bedreigd.[1] In Engeland komt er nog een aantal illegale LP's uit, zoals Paradise Now en Agimo's Trip.

Daniel van Bergen overlijdt op 1 December 2012 op 65-jarige leeftijd.[2] Peter Sjardin overlijdt op 16 Mei 2015 op 69-jarige leeftijd.[3]

Bezetting (Den Haag)[bewerken]

Tot medio '69:

Bezetting (Amsterdam)[bewerken]

Vanaf medio '69:

Overige muzikanten[bewerken]

Discografie[bewerken]

De LP's worden door diverse maatschappijen opnieuw uitgebracht op cd, soms in slechte kwaliteit.

Discografie van verwante lp's[bewerken]

  • In 1974 trad Group 1850 op onder naam Orange Upstairs ("Oranje boven") en bracht de LP First Experience uit. Muzikanten waren Sjardin (zang, orgel), Martin van Duynhoven (drums), Dave Duba (gitaar), Hans Dulfer (saxofoon) en Ed Neumeister (basgitaar).
  • Sjardin's terrible surprise: live 1 (1981)

Externe links[bewerken]