Group 1850

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Group 1850 (soms ook Groep 1850) is een Nederlandse psychedelische groep, voortgekomen uit de Haagse band The Klits. Ze bestond van 1966 tot 1976 en maakten in deze periode vijf elpee's.

Het werk van Group 1850 omvat geluid uit overstuurde versterkers, experimenten met vreemde klanken, meerstemmige zang, een Arabische aandoende gitaarsolo van Daniel van Bergen (op Dream of the future), snel wisselende ritmes, tapeloops en andere trucs met bandrecorders (stemmen op verschillende snelheden), Gregoriaans aandoende koren en zang, blazers, etc.

Geschiedenis[bewerken]

Group 1850 is opgericht door Daniel (Dean) van Bergen (1947-2012) en Peter Sjardin (overleden in 2015). Op Mother No-head uit 1967 wordt de solozang door hun producer Hans van Hemert ingezongen. De achtergrondzang is van Dick Doorn, Henk Janmaat en Pierre Biersma. Dat het Urker Mannenkoor mee zou zingen berust op verkeerde informatie.

Na de tweede elpee stapte Van Bergen uit de band, en na 1974 werd Group 1850 meer een project rond Sjardin, te weten STS (Sjardins Terrible Surprise). Hierin onder anderen Robbie Schmitsz, destijds Sjardins vriendin en door hem persoonlijk opgeleid, die samen met Ella Elbersen een dameskoortje vormde dat later bekend werd als de Bombita's bij Herman Brood.

In 2004 kondigde Sjardin op een internetsite, zonder medeweten van de oud-bandleden de release van achtergebleven opnamen uit de Agemo's trip to mother earth- en Paradise now-periode aan.

Er volgde een langere periode waarin weinig tot niets meer werd vernomen van Sjardin. In een interview vertelde deze later dat hij jarenlang ondergedoken was, omdat hij door Engelse criminelen werd gechanteerd die zijn leven, en dat van zijn dierbaren, bedreigen.[1] In Engeland komt er nog een aantal illegale LP's uit, zoals Paradise Now en Agimo's Trip.

Daniel van Bergen overleed in 2012 op 65-jarige leeftijd.[2] Peter Sjardin overleed in 2015 op 68-jarige leeftijd.[3]

Bezetting (Den Haag)[bewerken]

Tot medio '69:

Bezetting (Amsterdam)[bewerken]

Vanaf medio '69:

Overige muzikanten[bewerken]

Discografie[bewerken]

De elpee's zijn door diverse maatschappijen opnieuw uitgebracht op cd, soms in slechte kwaliteit.

Discografie van verwante lp's[bewerken]

  • In 1974 trad Group 1850 op onder naam Orange Upstairs ("Oranje boven") en bracht de LP First Experience uit. Muzikanten waren Sjardin (zang, orgel), Martin van Duynhoven (drums), Dave Duba (gitaar), Hans Dulfer (saxofoon) en Ed Neumeister (basgitaar).
  • Sjardin's terrible surprise: live 1 (1981)

Externe links[bewerken]