Gymnasium Celeanum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gymnasium Celeanum
Het hoofdgebouw van Gymnasium Celeanum
Algemeen
Locatie Zwolle
Vestigingen 2
Opgericht 14e eeuw
Onderwijsniveaus Gymnasium
Personen
Rector Frank Dost
Leerlingen 850
Overig
Schoolkrant Elma
Website http://www.celeanum.nl/
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Het Gymnasium Celeanum is een middelbare school in Zwolle en het enige zelfstandige gymnasium in de provincie Overijssel.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De historie van het Gymnasium Celeanum begint al in de veertiende eeuw, toen de Latijnse School in Zwolle werd gesticht. De school had aan het einde van die eeuw tussen de 800 en de 1000 leerlingen, voor die tijd een groot aantal. Dit was mede te danken aan het feit dat de toenmalige rector Johannes Cele zowel in binnen- als buitenland bekendheid genoot als geleerde en prominente figuur in de Moderne Devotie. Door de jaren heen was de school gehuisvest op verschillende adressen in Zwolle, o.a. op de hoek van het Grote Kerkplein en de Lombardstraat, aan de Nieuwe Markt, de Praubstraat, de Bloemendalstraat en (tussen 1880 en 1930) aan de Goudsteeg.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het Celeanum gevestigd aan de Veerallee. Het gymnastieklokaal van het gebouw diende in oktober 1942 als doorvoerplek van waaruit de Zwolse Joden naar Westerbork en verder getransporteerd werden.[1]

Heden[bewerken | brontekst bewerken]

De afgelopen jaren is het ledenaantal van de school gestegen. Dit komt onder meer door een verhuizing van de Veerallee te Zwolle (waar de school sinds de jaren dertig van de 20e eeuw was gevestigd) naar de Zoom, in de wijk Aa-landen. Tijdens het schooljaar 2006-2007 waren er ongeveer 550 leerlingen. Door de 150 nieuwe brugklassers in het schooljaar 2007-2008 steeg het totale leerlingenaantal naar 593, waardoor ook het huidige gebouw alweer aan de krappe kant werd. Om deze reden zijn er semi-permanente lokalen bijgeplaatst en is de fietsenstalling uitgebreid. Het Gymnasium Celeanum groeit gestaag door, in het schooljaar 2010-2011 steeg het leerlingenaantal naar 819 en in het leerjaar 2011-2012 heeft de school 900 leerlingen.

In de jaren 2011[2] en 2012[3] rangschikte Elsevier in haar jaarlijks vergelijkend overzicht van de kwaliteit van scholen in het voortgezet onderwijs het Gymnasium Celeanum bij de tien beste scholen van Nederland.

Nevenlocatie[bewerken | brontekst bewerken]

Vanwege het groeiende leerlingenaantal heeft Gymnasium Celeanum een nevenlocatie, van 2008 tot 2012 aan de Zerboltstraat en sinds 2012 aan de Westerlaan in het gebouw van het Marnixcollege. De klassen 1 en 2 maken gebruik van deze nevenlocatie.


Oud-leerlingen[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende oud-leerlingen van het Gymnasium Celeanum zijn:

(Oud)leraren[bewerken | brontekst bewerken]

Publicatie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Wim Coster: Metamorfoses. Een geschiedenis van het Gymnasium Celeanum. Zwolle, Waanders, 2003. ISBN 9040088470

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]