Carolus Clusius College

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Carolus Clusius College
Het oudste gebouw van de voorkant
Het oudste gebouw van de voorkant
Algemeen
Locatie Zwolle, Veerallee
Opgericht 1911
Type Voortgezet onderwijs
Denominatie Christelijk
Onderwijsniveaus vmbo, havo, atheneum, gymnasium.
Overig
Afkorting CCC
Motto 'n Wereldschool
Website www.hetccc.nl
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Het Carolus Clusius College (ook wel CCC) is een Nederlandse christelijke school voor voortgezet onderwijs in Zwolle. De school geeft les in het vmbo, de havo, het atheneum en het gymnasium.

Geschiedenis[bewerken]

In 1919 begon de school met het aankopen van een pand voor ongeveer fl. 28.000,-. Dit was niet op de huidige locatie, maar een herenhuis aan de Kamperstraat. In datzelfde jaar begon de school met 27 leerlingen voor het HBS. In 1925 werd het pand aangekocht aan de Veerallee, waarin de school nog steeds gevestigd is. De officiële opening van dit gebouw aan de Veerallee werd verricht door Johannes de Visser, de toenmalige minister van Onderwijs. De bouw van het middengedeelte liet tot 1962 op zich wachten en pas in 1985 kreeg het gebouw zijn huidige vorm, toen de mavo van de Assendorperdijk kwam inwonen bij de havo- en vwo-afdeling.

Naamgeving[bewerken]

Carolus Clusius, eigenlijk Charles de l'Écluse (1526-1609), was een breedgeoriënteerd geleerde met een universele geest. Hij blonk uit in talen en in 'B-wetenschappen' en dan vooral in de biologie. Hij speelde een grote rol bij de verspreiding van de aardappel en tulp in Europa.

Carolus Clusius werkte onder meer als hoogleraar aan de Leidse universiteit en was ook directeur van de Hortus botanicus in Leiden. Om die reden draagt een van de tuinen van de Hortus in die stad nog steeds zijn naam. Hij was de auteur van vele innovatieve en internationaal beroemde botanische publicaties en daarnaast de centrale figuur in een uitgebreid Europees netwerk van uitwisselingen. Naast botanicus en hoogleraar was hij arts.

Trivia[bewerken]

  • De schrijver Gerrit Berveling heeft op deze school gewerkt tot het einde van het schooljaar 2010-2011.

Bekende (oud-)leerlingen[bewerken]

Externe link[bewerken]