HITT

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voormalig hoofdkantoor van HITT in Apeldoorn

HITT staat voor Holland Institute of Traffic Technology. HITT is een ICT-bedrijf uit Apeldoorn dat zich heeft gespecialiseerd in radarsystemen en -toepassingen. HITT en Thales uit Hengelo zijn de twee enige Nederlandse bedrijven die radarsystemen kunnen leveren. Waar Thales zich echter heeft gespecialiseerd in militaire toepassingen, is HITT voornamelijk in de civiele sector actief. HITT is via een managementbuy-out voortgekomen uit de civiele tak van Hollandse Signaalapparaten, de voorganger van het huidige Thales Hengelo. In 2012 is het bedrijf overgenomen door Saab.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

HITT is zowel in de luchtvaart- als in de scheepvaartsector actief. In de luchtvaartsector concentreert het bedrijf zich op Surface Movement systemen, ofwel het verkeer op de luchthaven zelf (dat wil zeggen niet hoog in de lucht). Het heeft hiertoe een eigen A-SMGCS (Advanced Surface Movement Guidance and Control System) ontwikkeld. In de scheepvaartsector levert HITT verkeersbegeleidingssystemen voor havens, drukke vaarwegen en sinds enige tijd ook voor boorplatforms die in de buurt van scheepvaartroutes staan. Ook worden tegenwoordig systemen voor kustbewaking verkocht.

HITT heeft zelf geen productiefaciliteit voor radar-hardware. De hardware wordt ingekocht, geïntegreerd met HITT's eigen software, en vervolgens wordt het geheel als compleet systeem verkocht. Het bedrijf heeft een personeelsbestand van circa 180 personen.

HITT is een Associate Member van CANSO en een Industrial Member van IALA.

Projecten[bewerken | brontekst bewerken]

Nederland:

Buitenland: Scheepvaart:

Luchtvaart:

HITT groep[bewerken | brontekst bewerken]

Waar in het bovenstaande over HITT wordt gesproken, wordt in feite HITT Traffic B.V. bedoeld. Dit bedrijf vormt echter samen met enkele zusterbedrijven de HITT Groep. Deze zusterbedrijven zijn:

Het moederbedrijf, HITT N.V., heeft evenals HITT Traffic zijn vestiging in Apeldoorn.

In 2004 richtte HITT samen met Lloyd's Register de joint venture genaamd AIS Live op, die werkt aan het opzetten van AIS ketens langs kusten in de gehele wereld. Beide bedrijven hadden een 50% belang in AIS Live. Op 11 februari 2008 maakte HITT bekend dat het zijn 50% belang had verkocht aan Lloyd's, dat daardoor volledig eigenaar werd van AIS Live.

Economische crisis[bewerken | brontekst bewerken]

Op 1 september 2009 meldden media dat HITT in augustus tien ontslagen heeft doorgevoerd, na eerder gedurende hetzelfde jaar reeds de organisatie met 15 arbeidsplaatsen te hebben afgeslankt door het niet verlengen van contracten. De reductie van de werkgelegenheid is het gevolg van de verminderde vraag naar de diensten van HITT, een gevolg van de afname van het lucht- en scheepvaartverkeer door de economische teruggang,[1] Toen de vraag vanuit de markt weer begon aan te trekken ging HITT vooral met flexwerkers in zee, om zo beter te kunnen anticiperen op schommelingen in de markt. Dit bleek geen onverdeeld succes, door de uitloop van enkele grote projecten viel de inhuurcapaciteit relatief duur uit, wat de winst drukte.[2]

Overname door Saab[bewerken | brontekst bewerken]

Op 7 juni 2012 maakte het Zweedse defensieconcern Saab bekend HITT te willen overnemen.[3] Saab bood 6,60 euro per aandeel hetgeen een totale waarde voor HITT impliceerde van zo'n 30 miljoen euro. Het bod werd gesteund door het bestuur en de raad van commissarissen van HITT en diverse aandeelhouders, die gezamenlijk 73,6% van de aandelen in bezit hadden, wilden hun stukken aanbieden. HITT had begin juni 188 werknemers in dienst in Europa, Noord-Amerika en Hongkong. Saab verwacht de activiteiten van HITT zonder problemen te kunnen opnemen in zijn eigen veiligheids- en verkeersdiensten. De overname heeft volgens beide bedrijven nauwelijks gevolgen voor de werkgelegenheid.

Op 27 augustus 2012 werd bekendgemaakt dat een - vooralsnog niet nader genoemde - Chinese partij zich op 30 juli in de strijd heeft gemengd met een hoger bod van 7,26 euro per aandeel.[4] De directie van HITT is met deze partij in overleg gegaan. Eveneens op 27 augustus maakte de houdstermaatschappij van HITT bekend dat zij gedurende dit overleg overeenstemming met Saab bereikt heeft om haar aandelenpakket in HITT (53%) definitief aan Saab te verkopen voor 7,00 euro per aandeel. De transactie zou nog diezelfde dag (27 augustus) afgerond worden.[5] Hierdoor zou de Chinese partij in ieder geval geen meerderheidsbelang meer kunnen verwerven, tenzij Saab de aandelen alsnog zou doorverkopen. HITT-bestuursvoorzitter Sjoerd Jansen ziet dat echter niet gebeuren. In een eerste reactie aan het ANP meldt hij dat er belangrijke "onzekerheden en zorgen" zitten in het Chinese bod die het minder aantrekkelijk maken. Jansen en de rest van het bestuur blijven Saab dan ook hun volledige steun geven.

Op 3 oktober 2012 maakten Saab en HITT bekend dat Saab bij het verlopen van de aanmeldingstermijn op 2 oktober 96,7% van de aandelen HITT in bezit had. Na een uitkoopprocedure is de notering van HITT aan de Euronext Amsterdam beëindigd.

Omzet- en winstgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Omzet Nettoresultaat Werknemers
2007 € 31,8 miljoen Gestegen € 0,3 miljoen 140
2008 € 30,9 miljoen Gestegen € 4,8 miljoen 156
2009 € 32,3 miljoen Gestegen € 0,3 miljoen 168
2010 € 36,2 miljoen Gestegen € 2,2 miljoen 158
2011 € 40,7 miljoen Gestegen € 3,4 miljoen 182

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]