Haevn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Haevn
Uitreiking van een Gouden Plaat door Giel Belen en Tim Bran
Achtergrondinformatie
Ook bekend als HAEVN
Jaren actief 2015-heden
Oorsprong Amsterdam
Genre(s) indie/ambient
Bezetting
Huidige leden Marijn van der Meer Jorrit Kleijnen David Broeders Mart Jeninga Bram Doreleijers
Oud-leden Tom Veugen
Officiële website
(en) Last.fm-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Haevn is een Nederlands muziekduo uit Amsterdam en werd opgericht in 2015. Het bestaat uit singersongwriter Marijn van der Meer en filmmuziekcomponist Jorrit Kleijnen. Deze combinatie leidt tot een filmische sound met piano, strijkers maar ook uptempo synthpop.

Door de toevoeging van drummer David Broeders, bassist/keys Mart Jeninga en gitarist Bram Doreleijers ontstaat een vijfkoppige band. Tijdens hun grote shows worden ze naast visuals en een lichtshow ook vaak bijgestaan door strijkers en een gospelkoor.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

HAEVN ontstond toen filmcomponist Jorrit Kleijnen en singersongwriter Marijn van der Meer gekoppeld werden voor een promo. Deze samenwerking resulteerde in Finding out more dat te horen was in een commercial van BMW. Het nummer van net 30 seconden bereikten internationaal de hitlijsten van Shazam, hierdoor werd besloten ze tot volledige nummers uit te werken met Tim Bran, producer van o.a. London Grammar en Birdy.

Vliegende start

Door de toevoeging van gitarist Tom Veugen en drummer David Broeders ontstond de band Haevn en op 17 september 2015 volgde het eerste optreden tijdens de Popronde. Radiozender 3FM riep de band in oktober uit tot Serious Talent. Na de aankondiging in november 2015 bij DWDD van hun show in Grote Zaal Paradiso (Amsterdam) een half jaar later, verkocht deze in 4 dagen uit.

Ze werden genomineerd voor een Edison in 2016 en een 3FM Award voor Beste nieuwkomer. Zowel Finding out more en Bright lights belandden in de top 20 van Song van het Jaar van dat jaar. Eind december 2016 debuteerde HAEVN met Finding out more in de Top 2000 op positie 1321

Haevn speelde daarna op grote festivals als Eurosonic Noorderslag, Paaspop (Schijndel), Dauwpop, Retropop, Indian Summer Festival, Concert at Sea, Huntenpop, Appelpop en Royal Park Live op Paleis Soestdijk.

Op 2 april 2017 stonden ze met nieuw bandlid, bassist Mart Jeninga en het Red Limo String Quartet in een uitverkocht Koninklijk Theater Carré. Eind 2017 werd, na een overweldigende internationale vraag, Fortitude uitgebracht die even daarvoor was te horen in de Netflixserie Riverdale.

Eyes Closed Tour

Haevn tekende bij Warner Music Group en begon in 2018 met twee shows op Eurosonic Noorderslag met de nieuwe gitarist Bram Doreleijers. Op 23 februari werd tijdens hun uitverkochte optreden in de Grote Zaal van Paradiso (Amsterdam) een Gouden Plaat voor Finding Out More uitgereikt door Giel Beelen. In mei kwam de single Back in the Water uit en daarna volgde in april een succesvolle Eyes Closed tour in de zes grote zalen van het land.

Eyes Closed album

Op 25 mei 2018 kwam hun langverwachte debuutalbum Eyes Closed uit en belandde gelijk op nummer 1 in Itunes. Hierna volgden shows in Parijs en Göttingen Duitsland. Oktober 2018 stond HAEVN wederom in Koninklijk Theater Carré, nu twee uitverkochte avonden en volgde een geheel uitverkochte tour samen met een stijkorkest en het G-Roots gospelchoir.

Symphonic Tales EP

In 2019 brachten ze zelf hun droomproject Symphonic Tales uit, twee nieuwe songs en vier nummers van het album Eyes Closed, nu opgenomen met een 50 man strijkorkest in de Galaxy Studio in Mol België. Een semi-klassiek album die middels de eigen webshop haevn.myonline.store de hele wereld over gaat en waarvan in 2020 een speciale re-issue is uitgebracht op Rood vinyl.

City Lights tour/Nazomertour

Tegelijk met de release van Symphonic Tales, startte een succesvolle tour door het hele land. De zomer van 2019 werd geopend met een show op Oerol en daarna vijf nazomeravond shows met het koor in vier openluchttheaters door het land. Ook werden ze uitgenodigd om met het befaamde Metropole Orkest te spelen voor de concertreeks Songs of Freedom, om de 75 jaar bevrijding van Limburg te herdenken en te vieren.

Unfold tour

In mei 2020 had HAEVN een tour gepland langs negen grote zalen in Nederland en Duitsland. In verband met de coronacrisis zijn de shows verplaatst naar najaar 2021

'Vodafone'

Februari 2020 werd hun nummer "Where the heart is" uitgekozen als de nieuwe song voor een Duitse Vodafone reclame campagne.

Januari 2021 is Throw Me a Line uitgekomen, het eerste nummer van hun geplande EP. Tegelijk is de HAEVN Tribe pagina gelanceerd waarbij het gehele proces van van het maken van deze EP gevolgd kan worden.

Live stream concert HAEVN UPCLOSE

Na bijna 2 jaar niet kunnen spelen door Corona komt HAEVN op vrijdag 28 mei 2021 met een Live stream show vanuit De Vereeniging in Nijmegen. Niet alleen staan ze zelf op het podium, maar ze worden begeleid door een groot string ensemble en tevens is G-Roots Gospel choir weer uitgenodigd. Daarbij visuals en en prachtig licht.Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

jaar single Top 40 weken Top 100 weken
2015 Where the heart is - -
2015 Finding out more 25 7 77 8
2016 Bright lights tip - tip -
2017 Fortitude tip - tip -
2018 Back in the Water tip - tip -
2018 Mind Games tip - tip -
jaar album Top 100 NL weken Vinyl Top NL weken België V weken België W weken
2018 Eyes Closed 2 54 1 5 30 3 141 2
Nummer met notering(en)
in de Radio 2 Top 2000[noot 1]
'99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13 '14 '15 '16 '17 '18 '19 '20
Finding Out More * * * * * * * * * * * * * * * * - 1321 1764 - - -
  1. Een getal geeft de plaats aan; een '*' dat het nummer niet genoteerd kon zijn, omdat het nog niet was uitgekomen, een '-' dat het nummer niet genoteerd was en een '?' betekent dat de notering nog niet verwerkt is. Een vetgedrukt getal geeft aan dat dit de hoogste notering betreft.