Hakkelaarsbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hakkelaarsbrug
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Situering
Provincie Vlag Noord-Holland Noord-Holland
Gemeente Gooise Meren
Coördinaten 52°19'8"NB, 5°6'7"OL
Woonplaats (BAG) Muiderberg
Detailkaart
Kaart van Hakkelaarsbrug
Locatie in de gemeente
Portaal  Portaalicoon   Nederland
De Hakkelaarsbrug over de Naardertrekvaart.

Hakkelaarsbrug is een buurtschap maar ook een ophaalbrug en behoort tot de gemeente Gooise Meren. De buurtschap bestaat uit een tweetal straten, de Naarderstraatweg en de Googweg en ligt vlak bij de aansluiting van de A1 met de A6 op 6 km van Bussum, dicht bij Muiderberg.

De Hakkelaarsbrug is een ophaalbrug over de Naardertrekvaart, een oude trekschuitverbinding tussen Amsterdam en het Gooi. De Googweg loopt vanuit Muiderberg na de brug en de kruising met de Zuidpolderweg en de Naardervaart over in de Goog. Aan de noordkant dragen ook een aantal zijwegen de naam Googweg.

Verder zijn er vele groepsschuilplaatsen in de omgeving te vinden. Langs de A1 is tevens de Verzorgingsplaats Hackelaar gelegen. Tot 1939 was dit een bekend knooppunt waar de aftakking van de Gooise Stoomtram (Gooise Moordenaar) naar Muiderberg begon. Tegenwoordig wordt dit vervoer verzorgd door Connexxion-buslijnen 110 en 210.

Tot 1 januari 2016 behoorde Muiderberg tot de gemeente Muiden. Als gevolg van een gemeentelijke herindeling werd Muiden met Bussum en Naarden samengevoegd tot de fusiegemeente Gooise Meren.

Een belangrijke datum was 22 juli 2017. Toen werd de Vrije Republiek Hakkelaarsbrug uitgeroepen. Dit gebeurde uit onvrede met de situatie waarin de buurtschap op dat moment verkeerde. Al jaren werd de buurtschap genegeerd door de voormalige gemeente Muiden en later gemeente Gooise Meren. Daarbij kwam nog, dat vanaf 2013 de omgeving enorm veranderde door de bouw van de spoorbrug en de verbreding van de A1 en A6, met alle overlast ten gevolg. De bewoners voelden zich op geen enkele manier gesteund door de gemeente, waarop de republiek werd uitgeroepen. Een week voor de onafhankelijkheid kreeg elk adres in de buurtschap een envelop met paspoorten, postzegels, de nationale vlag, geld (de Hakkelaar) en een begeleidende brief met het voorstel om de republiek uit te roepen (referendum). Na geen enkele negatieve reactie gebeurde dat dus een week later. De reactie volgde zeer snel. Eerst op ambtelijk niveau en een paar dagen later op het hoogste (burgemeester) niveau. Gevolg is nu, dat de bewoners zich wel gesteund voelen door de gemeente Gooise Meren. Zij geven echter de republiek nog niet op, aangezien zij nog strijd moeten leveren met Rijkswaterstaat in verband met geleden schade op breed gebied. De Vrije Republiek Hakkelaarsbrug is een onafhankelijke staat op basis van volkssoevereiniteit. Er zijn geen partijen, er is geen politiek, belangrijke beslissingen gaan via een groepsapp, iedereen mag meepraten, berichten gaan via facebook (Vrije Republiek Hakkelaarsbrug (VRH)).

Trivia[bewerken | bron bewerken]

  • "Hij of zij is al bij de Hakkelaarsbrug" was een Amsterdams-Joods gezegde om aan te duiden dat iemand ernstig ziek was (doden werden per trekschuit naar de Joodse begraafplaats in Muiderberg gebracht).[1]
  • Floris V van Holland zou hier in 1296, tijdens de ontvoering uit het Muiderslot, zijn vermoord. [2][3]
  • Hakkelaar is een samentrekking van twee woorden uit het Oud Germaans nl.: hangi en haar. Hangi betekent zandige heuvel en haar betekent duin (in Muiderberg zijn twee straten nog vernoemd naar duinen: de Groote Haar en de Kleine Haar)
  • Goog en Googweg zijn vernoemd naar een voormalig riviertje de Goog, dat vanaf Muiderberg richting Naardermeer stroomde. Goog is Oud Germaans en betekent ga-weg.

Noten[bewerken | bron bewerken]