Halfweg (Beemster)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Halfweg
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Halfweg (Noord-Holland)
Halfweg
Situering
Provincie Vlag Noord-Holland Noord-Holland
Gemeente Vlag Purmerend Purmerend
Coördinaten 52° 32′ NB, 4° 56′ OL
Foto's
Halfweg in 1976
Halfweg in 1976
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Halfweg is een buurtschap in de Droogmakerij de Beemster, die sinds 1 januari 2022 bij de gemeente Purmerend hoort, in de Nederlandse provincie Noord-Holland.

Halfweg dankt zijn naam aan het feit dat het halverwege Middenbeemster en Purmerend ligt. Het plaatsje was ontstaan voordat Zuidoostbeemster een echt dorp werd. Halfweg is gelegen aan de kruising Volgerweg en Nekkerweg en bestond vroeger nog uit meer straten, deze zijn inmiddels verdwenen. Nu zijn er nog wel een paar wegen die Zuidoostbeemster en Halfweg met elkaar verbinden. Halfweg is nu het noordelijke en deels westelijke punt van Zuidoostbeemster, al valt het ook gedeeltelijk onder Middenbeemster.

Tussen 1895 en 1931 liep de Stoomtram Purmerend-Alkmaar door de plaats heen, dit is nog te zien aan de brede bocht op de kruising. Bij Halfweg ligt ook het voormalig fort Fort aan de Nekkerweg, dat ook wel bekendstaat als Fort Halfweg.

Tot 1930 kende Halfweg ook een eigen school op het kruispunt van de Nekkerweg met de Volgerweg. In 1930 werd de school opgeheven samen met de zes andere scholen in de Beemster. Ervoor in de plaats kwamen drie grote scholen in Noordbeemster, Middenbeemster en in de toen groeiende plaats Zuidoostbeemster.