Middenbeemster

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Middenbeemster
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Middenbeemster (Noord-Holland)
Middenbeemster
Situering
Provincie Vlag Noord-Holland Noord-Holland
Gemeente Vlag Beemster Beemster
Coördinaten 52° 33′ NB, 4° 55′ OL
Algemeen
Inwoners (BAG, 2019) 4.920[1]
Overig
Woonplaatscode 2170
Detailkaart
Locatie in de gemeente Beemster
Locatie in de gemeente Beemster
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Rijperweg in Middenbeemster

Middenbeemster is een dorp in de gemeente Beemster, in de Nederlandse provincie Noord-Holland. In 2019 telde het dorp 4.920 inwoners.

Middenbeemster is het oudste dorp van de Beemster. Met de aanleg van een rechthoekig plein in 1610 en de bouw van de kerk in 1623 aan dit plein, ontstond al snel een buurt die groter was dan de meeste buurten in de Beemster die sinds de droogmaking waren ontstaan. De kerk, de eerste protestantse Beemsterse kerk, werd door de stadsarchitect van Amsterdam, Hendrick de Keyser, ontworpen. Het plein was aangelegd in het middenkavel van de Beemster, waarvan de plaatsnaam dan ook afgeleid is.

Middenbeemster groeide dankzij het plein en de kerk uit tot het centrum van de Beemster. Op het plein werd al vrij snel een veemarkt gehouden. Aan de randen bouwde men onder meer een herenhuis, een weeshuis en een school. In de nabijheid kwam de korenmolen De Nachtegaal te staan. Middenbeemster is altijd de belangrijkste kern geweest van de Beemster. Hoewel er tal van discussies en overwegingen over de uitbreidingen van het dorp waren, met name in de tweede helft van twintigste eeuw, is de typerende rechthoekige opzet nooit losgelaten. Alle latere uitbreidingen respecteerden dit uitgangspunt. Aan elke toegevoegde buurt is te zien uit welke periode ze stamt en welke woonbehoefte toen domineerde, van rijtjeshuizen tot vrijstaande woningen met sloten die als grachtjes tussen de huizen lopen.

Monumenten[bewerken | brontekst bewerken]

Een deel van Middenbeemster is een beschermd dorpsgezicht. Verder zijn er in het dorp tientallen rijksmonumenten.

Bekende inwoners[bewerken | brontekst bewerken]

  • De schrijfsters Betje Wolff en Aagje Deken woonden in Middenbeemster. Een museum in het dorp herinnert hieraan.
  • De schilder Carel Fabritius (1622-1654), leerling van Rembrandt, werd in Middenbeemster geboren als zoon van de eerste schoolmeester/koster.
  • De actrice Georgette Rejewski (1910-2014), woonde in haar laatste levensjaren in verzorgingshuis (Sint Anna) in Middenbeemster.
Het puttertje, door Carel Fabritius

Geboren in Middenbeemster[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Middenbeemster van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.