Hans Andreus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hans Andreus
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Johan Wilhelm van der Zant
Geboren 21 februari 1926
Overleden 9 juni 1977
Land Nederland
Werk
Jaren actief 1951-1977
Genre poëzie, jeugdliteratuur
Uitgeverij Uitgeverij Holland
Dbnl-profiel
Portaal  Portaalicoon   Literatuur
Muurgedicht van Andreus in Den Haag

Hans Andreus, pseudoniem van Johan Wilhelm van der Zant (Amsterdam, 21 februari 1926Putten, 9 juni 1977) was een Nederlandse dichter en schrijver.

Andreus debuteerde in 1951 met de dichtbundel Muziek voor Kijkdieren in de poëziereeks De Windroos. Zijn werk wordt gerekend tot de experimentele dichtkunst van De ‘Vijftigers’, waartoe onder andere ook Lucebert, Bert Schierbeek en Remco Campert behoorden. Naast poëzie schreef Andreus ook een groot aantal kinderboeken. Deze vormde zelfs het grootste deel van zijn oeuvre. Zijn kinderverhalen zijn fantasierijk, zijn taalgebruik is speels, lichtvoetig, met veel gevoel voor klank en ritme. Zijn kinderboekenwerk is enkele malen bekroond. Zo behaalde de versjesbundel De Rommeltuin in 1971 een zilveren griffel en werd Meester Pompelmoes en de mompelpoes in 1969 door de CPNB onderscheiden als Kinderboek van het jaar (de voorloper van de Gouden Griffel).

Zijn oeuvre omvat verder hoorspelen, chansons, televisie- en reclameteksten, romans en een novelle.

Hij werd aanvankelijk begraven op de Nieuwe Algemene Begraafplaats aan de Engweg in Putten. Uiteindelijk werd hij herbegraven op de Amsterdamse begraafplaats Zorgvlied.

Literaire prijzen[bewerken]

Externe links[bewerken]

Tekst van Andreus op een muur in Deventer