Hans Ebeling Koning

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hans Ebeling Koning
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Pseudoniem signatuur: HEK
Geboren Bilthoven, 1931
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) kunstschilder, tekenaar, graficus
Oriënterende gegevens
Jaren actief ca. 1956 - heden
RKD-profiel
officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Johannes Gerardus (Hans) Ebeling Koning (Bilthoven, 1 april 1931) is een Nederlands kunstschilder, tekenaar en graficus.

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

Ebeling Koning studeerde van 1952 tot 1956 aan de Academie voor Kunst en Industrie (AKI) te Enschede en was tussen 1960 en 1987 docent tekenen en schilderen aan deze academie. Hij heeft les gegeven aan onder anderen Caspar Berger, Wim Izaks, Paul Silder, Jos Boomkamp en Albert Bouhuis. De schilder en tekenaar Koen Ebeling Koning is zijn zoon.

Ebeling Koning woonde en werkte achtereenvolgens in Diepenveen (1932-1956), Amsterdam en Den Haag (tot 1962), Enschede (tot 1976), Deventer (tot 1985), Epse (tot 2002) en Gasselte (vanaf 2002). In 1981 maakte hij een fietstocht door de Verenigde Staten en reed vijfduizend kilometer vanuit Oregon naar New York City. Zijn stamgalerie was vele jaren achtereen galerie Espace (van Eva Bendien en Rutger Noordhoek Hegt) in Amsterdam.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

Hans Ebeling Koning maakt pentekeningen in Oost-Indische inkt, gouaches op papier en olieverfschilderijen op doek. Zijn grafisch werk bestaat vooral uit zeefdrukken. Hij tekent en schildert naar de waarneming en maakt voorstudies voordat hij aan een schilderij begint. Hij schildert onder andere stillevens, bloemen, landschappen en bosgezichten. Het uiteindelijke beeld is meestal tamelijk abstract met figuratieve elementen. In zijn vroegere werk speelden menselijke figuren nog een anekdotische rol, dit verdween uit het latere werk.[1] Hij wantrouwt virtuositeit en 'het grote gebaar'.

In de jaren zestig maakte hij werk dat aan popart doet denken. Het idee van de Nulbeweging om bij het maken van kunst alles wat je al van kunst meent te weten uit te bannen, sprak hem aan.[2] Tot zijn voorbeelden behoort de schilder Marsden Hartley.

Hij heeft het boekje Stadverbranden - over de stadsbrand van Enschede in 1862 - van Johan Buursink typografisch verzorgd en geïllustreerd.

Zijn schilderijen bevinden zich in particulier bezit, bedrijfscollecties en in het Museum De Waag in Deventer.

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1997 Jeanne Oosting Prijs voor de schilderkunst[3]
  • 1994 Gelderland Biënnale, SNS Gelderland Kunstprijs
  • 1961 Geraert ter Borchprijs (eervolle vermelding)

Museale tentoonstellingen[bewerken | brontekst bewerken]

Een keuze uit zijn tentoonstellingen:

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Joh. Buursink, Stadverbranden, met zwart-wit illustraties van Hans Ebeling Koning, Enschede: Buursink 1962 (aangeboden aan leerlingen van het lager en voortgezet onderwijs in Enschede)
  • Albert Bouhuis (red.), Hans Ebeling Koning. Tekeningen & schilderijen, (met een inleiding van Tom Lenders), Enschede: Stichting De Bank 1989. ISBN 9090030077
  • Herman Haarhuis, Ans van Berkum (tekst), Hans Ebeling Koning. Schilderijen, gouaches, tekeningen. [Z.p.], SNS Bank Gelderland 1994
  • Janneke Wesseling (tekst), Maarten Binnendijk (fotogr.) et al., Hans Ebeling Koning. Schilderijen, gouaches, tekeningen, Enschede: Rijksmuseum Twenthe 1997. ISBN 9072250168
  • Mieke Conijn, et al., Op de huid. Beeldende kunst in Deventer 1945-2000, Deventer 2009 ISBN 9078964251