Museum De Fundatie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Museum de Fundatie
Het museum met op het dak de uitbreiding van architect Huibert Jan Henket
Het museum met op het dak de uitbreiding van architect Huibert Jan Henket
Locatie Heino en Zwolle
Personen
Directeur Ralph Keuning
Overig
Gebouwd Heino: 14e eeuw
Zwolle: 1838 - 1841
Aantal bezoekers 310.000 (2015)[1]
Website Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Museum de Fundatie is een museum voor beeldende kunst in Zwolle. Museum de Fundatie is onderdeel van de stichting Hannema de Stuers Fundatie, waar ook Kasteel het Nijenhuis in Heino onder valt. Museum de Fundatie bezit een collectie beeldende kunst, van de late middeleeuwen tot nu, verzameld door Dirk Hannema, voormalig directeur van Museum Boijmans van Beuningen. Naast de vaste collectie, organiseert Museum de Fundatie om de drie maanden nieuwe uiteenlopende tentoonstellingen. In 2015 haalde Museum de Fundatie een bezoekersrecord van 310.000 bezoekers.

Locaties[bewerken]

Het museum heeft zijn collectie verdeeld over twee locaties:

Museum de Fundatie te Zwolle[bewerken]

Dit voormalige Paleis van Justitie is gebouwd in neoclassicistische stijl tussen 1838 en 1841, naar ontwerp van de Haagse architect Eduard Louis de Coninck. In de jaren 80 werd het gerechtsgebouw door architect Arne Mastenbroek grondig verbouwd om te dienen als nieuwe huisvesting van de Afdeling Informatieverwerking van de Rijksplanologische Dienst. Na een tweede verbouwing door Mastenbroek is het paleis vanaf 1994 een volwaardig museum. Van 1994 tot 2001 bood het onderdak aan het Museum voor Naïeve en Outsiderkunst. In 2004–2005 is het voormalige gerechtsgebouw verbouwd door architect Gunnar Daan om plaats te bieden aan Museum De Fundatie. In 2012–2013 is het museum uitgebreid met een nieuwe expositieruimte op het dak van het bestaande gebouw, naar een ontwerp van Bierman Henket architecten.

Kasteel het Nijenhuis bij Heino[bewerken]

De in de 14e eeuw ontstane havezate het Nijenhuis ligt 10 minuten gaans ten zuidwesten van het NS-station van het dorp Heino. Het ligt echter op het grondgebied van de gemeente Olst-Wijhe. Kasteel het Nijenhuis is eigendom van de provincie Overijssel, het werd van 1958 tot zijn dood in 1984 bewoond door kunstverzamelaar Dirk Hannema, voormalig directeur van Museum Boijmans Van Beuningen, die zijn collectie naliet aan de Hannema de Stuers Fundatie en daarmee aan het Overijsselse museum. In 2004 is het Nijenhuis na restauratie opengesteld voor het publiek. Voor die tijd was de beeldentuin rond het Nijenhuis al van tijd tot tijd te bezichtigen.

Tentoonstellingen[bewerken]

In Museum de Fundatie en Kasteel het Nijenhuis worden om de drie maanden nieuwe tentoonstellingen geopend. Deze tentoonstellingen zijn een combinatie van tentoonstellingen voor een breed publiek en meer specialistische tentoonstellingen voor kunstkenners, door directeur Ralph Keuning vaak beschreven als 'de spagaat' of 'de sandwich'.

Collectie[bewerken]

De collectie bestaat uit werken van onder andere:

Literatuur[bewerken]

Favorieten van Museum de Fundatie (2005) / eindred. Margriet Werkman. Waanders/Museum de Fundatie, Zwolle/Heino etc. 160 p. ISBN 90-400-8990-6. Uitg. t.g.v. de opening van het Paleis a/d Blijmarkt te Zwolle op 25 juni 2005 met hoogtepunten uit de collectie.