Harri Rovanperä

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Harri Rovanperä
Rovanperä in 2005
Persoonlijke informatie
Geboorteplaats Jyväskylä
Geboortedatum 8 april 1966
Nationaliteit Vlag van Finland Finland
Sport Autosport
Discipline Rally
Statistieken in het wereldkampioenschap rally
Jaren actief 1993 - 2006
Teams Seat, Peugeot, Mitsubishi
Deelnames 111
Kampioenschappen 0
Overwinningen 1
Aantal podia 15
Totaal punten 171
KP winst 77
Eerste rally Finland 1993
Eerste winst Zweden 2001
Laatste winst Zweden 2001
Laatste rally Groot-Brittannië 2006
Portaal  Portaalicoon   Autosport

Harri Rovanperä (Jyväskylä, 8 april 1966) is een Fins voormalig rallyrijder, die voor verschillende fabrieksteams actief is geweest in het wereldkampioenschap rally. Hij stond voornamelijk bekend om zijn specialisme op losse ondergrond (gravel), maar won zijn eerste en enige WK-rally op sneeuw, tijdens de Rally van Zweden in het seizoen 2001, achter het stuur van de Peugeot 206 WRC.

Rovanperä, ook wel bekend als "Rovis", begon als Fin op relatief late leeftijd met rallyrijden, en brak ook pas door toen hij de dertig inmiddels was gepasseerd. In het WK kwam hij uiteindelijk voor de fabrieksinschrijvingen van Seat, Peugeot en Mitsubishi uit.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Vroege carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Harri Rovanperä maakte in 1989 zijn debuut in de rallysport. Zijn eerste optreden in het wereldkampioenschap rally kwam tijdens zijn thuisevenement in Finland, in het seizoen 1993. Tevens de rally die zijn basis kent in zijn geboortestad Jyväskylä. Zijn eerste grote succes wist hij neer te zetten in 1995, toen hij het Fins rallykampioenschap voor Groep A auto's in de Formule 2 categorie op zijn naam schreef in een Opel Astra GSI 16V. Een periode met meer opvallende resultaten bracht hem een contract bij het fabrieksteam van Seat.

Wereldkampioenschap rally[bewerken | brontekst bewerken]

1997-2000: Seat[bewerken | brontekst bewerken]

Rovanperä reed in het seizoen 1997 voor het eerst een volledig programma met Seat in het WK, die met de Seat Ibiza Kit Car deelnamen aan het constructeurskampioenschap voor Formule 2 auto's. Met de voorwielaangedreven Ibiza wist Rovanperä in maar liefst vijf gevallen een top tien finish af te dwingen, waaronder eenmaal een zevende plaats, wat hem net één positie buiten de punten deed neer zetten. Dit succes ging gepaard met het behalen van de constructeurstitel voor Seat in de Formule 2 categorie. Dit bracht hoogmoed voor het merk, en na een ingekort programma met de Ibiza in het seizoen 1998, waarmee Rovanperä nog wel zijn eerste WK-punten op naam schreef na het behalen van een vijfde plaats in de Safari Rally, kwam het merk halverwege het seizoen aanzetten met een World Rally Car op basis van het Córdoba-model. Tijdens de seizoensafsluiter in Groot-Brittannië schonk Rovanperä met een zesde plaats de auto haar eerste puntenfinish in het WK. Seat greep daarnaast ook naar haar tweede Formule 2 constructeurstitel. Het seizoen 1999 werd het eerste volledige seizoen voor Seat met de Córdoba, die met Rovanperä als kopman hoopten op een voorspoedige doorbraak van de auto. De tegenstelling werd echter bewezen, en de auto bleek doorgaans oncompetitief en bij tijden ook onbetrouwbaar te zijn. Een nieuwe evolutie van de auto die in de tweede seizoenshelft werd geïntroduceerd, bracht Rovanperä echter op constante wijze finishes binnen de punten, dat zijn hoogtepunt bereikte met een derde plaats in Groot-Brittannië; zijn eerste podiumpositie in een WK-rally. Rovanperä belandde echter vroeg in het seizoen 2000 op een zijspoor bij Seat, en reed in het resterende seizoen noodgedwongen een gelimiteerd programma met een privé-ingeschreven Toyota Corolla WRC. Niet meer dan twee optredens met deze auto in het WK deed hem echter wel indruk achterlaten, met een vierde plaats in Portugal en een derde plaats in zijn thuisrally in Finland. Dit bracht hem in contact met het fabrieksteam van Peugeot, die hem uiteindelijk vastlegden voor het seizoen 2001.

2001-2004: Peugeot[bewerken | brontekst bewerken]

Rovanperä actief voor Peugeot tijdens de Rally van Finland in 2001

Bij Peugeot, die op dat moment de regerend wereldkampioen waren in het rijders- en constructeurskampioenschap, kreeg Rovanperä de rol weggelegd als gravelspecialist, en week daarom in eerste instantie af van deelnames aan asfaltrally's. Zijn eerste optreden voor Peugeot kwam tijdens de Rally van Zweden, de tweede ronde van het kampioenschap. Rovanperä liet zich gelijk van zijn goede kant zien en excelleerde gedurende het evenement door zijn foutloze en solide rijstijl, dat hem na een spannend gevecht met Mitsubishi-rijder Tommi Mäkinen (die in de slotfase uitviel) deed belonen met de algemene eindoverwinning. Dit resultaat werd door Rovanperä in het resterende seizoen niet overtroffen, maar wel wist hij nog enkele podiumplaatsen af te dwingen, en droeg tevens bij aan de tweede opeenvolgende constructeurstitel die Peugeot dat jaar behaalde. Individueel wist hij zich als vijfde te plaatsen in het rijderskampioenschap. Deze prestatie van Rovanperä werd beloond met een volledig programma voor hem in de Peugeot 206 WRC in het seizoen 2002, al werd hij tijdens de asfaltrondes - wat nog altijd werd beschouwd als een zwakke plek van Rovanperä - ingezet door een externe Peugeot-preperateur. Een seizoen dat hem eigenlijk een stap verder had moeten brengen, zag Rovanperä echter een bijrol verlenen aan een dominant optreden van teamgenoot Marcus Grönholm, die met vijf overwinningen overtuigend zijn tweede wereldtitel op naam schreef. Rovanperä wist vier keer een tweede plaats te bemachtigen, maar een seizoen dat verder wisselvallig uitliep bracht hem niet verder dan de zevende plaats in het rijderskampioenschap. Rovanperä werd desondanks behouden voor Peugeot in het seizoen 2003, al ontbrak het voor hem dat jaar van deelnames aan de asfaltrondes. In veel van zijn optredens viel hij uit, en Rovanperä kon zich enkel tijdens de Rally van Cyprus scharen op het podium, waar hij met een tweede plaats overigens de enige Peugeot aan de finish was. Het was uiteindelijk weinig verrassend dat Rovanperä na afloop van het seizoen uit het team werd gezet, en enige tijd leek dit ook het einde te betekenen van zijn WK-carrière. Na afloop van de eerste twee rondes rondes van het kampioenschap in 2004, werd Rovanperä's oorspronkelijke vervanger Freddy Loix echter op een zijspoor gezet, en kreeg Rovanperä wederom het vertrouwen van Peugeot, die in hem een betere optie zagen voor de ontwikkeling van de nieuwe 307 WRC in de gravelevenementen. Rovanperä raakte echter nooit vertrouwd met het materiaal, en twee behaalde podiumplaatsen deden het tij niet keren voor een moeizaam verlopen seizoen voor het gehele Peugeot team. Na het tekenen van Markko Märtin bij Peugeot voor het seizoen 2005, moest Rovanperä alsnog het veld ruimen.

2005-2006: Mitsubishi en Škoda[bewerken | brontekst bewerken]

Rovanperä met Mitsubishi actief in zijn laatste volledige seizoen in 2005
Een terugkeer in 2006 met Škoda bood Rovanperä weinig succes

Rovanperä bleef vervolgens wel actief in het WK, toen hij namelijk werd aangetrokken door het team van Mitsubishi, die het jaar daarvoor een geheel nieuwe Lancer WRC introduceerde, en in 2005 kwamen aanzetten met een verbeterde versie van deze auto. Rovanperä kreeg na jaren weer de rol als kopman toebedeeld, en hij begon daarmee overtuigend tijdens de seizoensopener in Monte Carlo, waar hij met een zevende plaats gelijk binnen de punten wist te eindigen; een primeur voor Rovanperä in een asfaltrally. Rovanperä reed gedurende het seizoen uiteindelijk op consistent niveau naar belangrijke kampioenschapspunten voor Mitsubishi, waaronder enkele finishes binnen de top vijf. Alhoewel de Lancer WRC een goede ontwikkeling doormaakte, miste de auto net dat beetje extra om mee te kunnen dingen voor een overwinning. Rovanperä besloot het seizoen echter wel met een hoogtepunt, door het behalen van een tweede plaats tijdens de Rally van Australië. Ondanks deze bemoedigende resultaten, trok Mitsubishi aan het einde van het seizoen de stekker uit hun rallyactiviteiten als fabrieksteam. Rovanperä hield hieraan geen zitje over bij een ander team in het seizoen 2006, maar keerde toch weer terug toen hij een uitnodiging kreeg van het semi-fabrieks Red Bull Škoda Team, nadat kopman Gilles Panizzi het team had verlaten. Met de doorgaans niet-competitieve Fabia WRC kon Rovanperä echter geen vuist te maken tegen de machtsstrijd die enkel nog door Ford en Citroën werd uitgestreden, en in geen geval wist hij een finish binnen de punten af te dwingen.

Latere carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Sindsdien is Rovanperä niet meer actief geweest in het WK. In 2007 maakte hij een overstap naar het Fins rallycross kampioenschap, achter het stuur van een Ford Focus en een Volvo S40, beide met achterwielaandrijving, waarmee hij veel technische problemen ondervond en geen groot succes wist te boeken.

Complete resultaten in het wereldkampioenschap rally[bewerken | brontekst bewerken]

Overwinningen[bewerken | brontekst bewerken]

Nr. Seizoen Rally Navigator Auto
1 2001 Vlag van Zweden 50th International Swedish Rally Vlag van Finland Risto Pietiläinen Peugeot 206 WRC

Overzicht van deelnames[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoen Inschrijving Auto 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 Pos. Punten
1993 1000 Lakes Rally Opel Manta 2.0 E MON ZWE POR KEN FRA GRI ARG NZL FIN
NF
AUS ITA SPA GBR - 0
1994 Harri Rovanperä Mitsubishi Galant VR-4 MON ZWE POR KEN FRA GRI ARG NZL FIN
12
AUS ITA SPA GBR - 0
1995 Harri Rovanperä Opel Astra GSI 16V MON ZWE POR KEN FRA GRI NZL ARG FIN
NF
AUS ITA SPA GBR - 0
1996 Promoracing E.S.T.B. Ford Escort RS Cosworth MON ZWE POR KEN IDN FRA GRI ARG NZL FIN
NF
AUS ITA SPA - 0
Seat Sport Seat Ibiza GTI 16V GBR
8
1997 Seat Sport Seat Ibiza GTI 16V MON
14
ZWE KEN POR
NF
SPA
NF
FRA ARG
8
GRI NZL
NF
FIN
10
IDN
7
ITA
10
AUS
10
GBR
9
- 0
1998 Seat Sport Seat Ibiza GTI 16V MON
11
ZWE
NF
15 3
Seat Ibiza GTI 16V Evo 2 KEN
5
POR
NF
SPA
NF
FRA ARG
NF
GRI
15
NZL
13
Seat Córdoba WRC FIN
11
ITA
NF
AUS
11
GBR
6
1999 Seat Sport Seat Córdoba WRC MON
7
ZWE
16
KEN
6
POR
NF
SPA
14
FRA
13
ARG
NF
GRI
NF
NZL
NF
9 10
Seat Córdoba WRC E2 FIN
5
CHN
5
ITA
16
AUS
6
GBR
3
2000 Seat Sport Seat Córdoba WRC E2 MON ZWE
12
KEN 9 7
Seat Córdoba WRC E3 GBR
10
Harri Rovanperä Toyota Corolla WRC POR
4
SPA ARG GRI NZL FIN
3
CYP FRA ITA AUS
2001 Peugeot Total Peugeot 206 WRC MON ZWE
1
POR
NF
SPA ARG
NF
CYP
NF
GRI
3
KEN
2
FIN
4
NZL
3
AUS
4
GBR
2
5 36
H.F. Grifone ITA
11
FRA
7
2002 Bozian Racing Peugeot 206 WRC MON
NF
FRA
11
SPA
7
ITA
9
7 30
Peugeot Total ZWE
2
CYP
4
ARG
NF
GRI
4
KEN
2
FIN
NF
DUI
NF
NZL
2
AUS
2
GBR
7
2003 Marlboro Peugeot Total Peugeot 206 WRC MON ZWE
NF
TUR
NF
NZL
NF
ARG
4
GRI
6
CYP
2
DUI FIN
NF
AUS
7
ITA FRA SPA GBR
NF
11 18
2004 Marlboro Peugeot Total Peugeot 307 WRC MON ZWE MEX
10
NZL
5
CYP
DQ
GRI
3
TUR
NF
ARG
5
FIN
NF
DUI JPN
6
GBR
6
ITA
NF
FRA SPA AUS
2
8 28
2005 Mitsubishi Motors Motorsports Mitsubishi Lancer WRC 05 MON
7
ZWE
4
MEX
5
NZL
NF
ITA
NF
CYP
7
TUR
10
GRI
6
ARG
5
FIN
7
DUI
10
GBR
4
JPN
5
FRA
10
SPA
10
AUS
2
7 39
2006 Red Bull Škoda Team Škoda Fabia WRC MON ZWE MEX SPA FRA
12
ARG ITA
20
GRI
12
DUI FIN JPN CYP
NF
TUR
11
NZL AUS GBR
9
- 0

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Harri Rovanperä.