Freddy Loix

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Freddy Loix
Loix als Mitsubishi fabrieksrijder
Loix als Mitsubishi fabrieksrijder
Persoonlijke informatie
Geboorteplaats Tongeren
Geboortedatum 10 november 1970
Nationaliteit Vlag van België België
Statistieken in het wereldkampioenschap rally
Jaren actief 1993 - 2004
Teams Mitsubishi, Hyundai, Peugeot, Toyota, Fiat, VW, Skoda
Deelnames 86
Kampioenschappen 0
Overwinningen 0
Aantal podia 4
Totaal punten 88
KP winst 34
Eerste rally San Remo 1993
Laatste rally Catalonië 2004
Portaal  Portaalicoon   Autosport

Freddy Loix (Tongeren, 10 november 1970) is een Belgisch rallyrijder. Hij was tussen 1993 en 2004 actief in het wereldkampioenschap rally, waarin hij zich eerst profileerde als privé-rijder en later onder meer voor de fabrieksteams van Mitsubishi en Peugeot uitkwam. Hij behaalde in deze periode vier podiumresultaten, maar een overwinning bleef uit.

Loix -alias Fast Freddy- won elf keer de Rally van Ieper, de grootste wedstrijd op de Belgische kalender. Hij werd daarmee in 2016 recordhouder. Op de tweede plaats staan Patrick Snijers, Robert Droogmans en Gilbert Staepelaere met vier overwinningen.

Carrière[bewerken]

Vroege carrière[bewerken]

Freddy Loix debuteerde in 1989 in de rallysport. Zijn potentieel begon vorm te krijgen toen hij halverwege de jaren negentig sterke resultaten wist te boeken in een Opel Astra GSI, geprepareerd door het Opel Team Belgium. Met deze auto won hij in 1993 het Belgisch Formule 2 kampioenschap. Na enige jaren actief te zijn geweest met Opel, kreeg hij in 1996 zijn eerste kans in competitief Groep A materiaal, toen hij achter het stuur kroop van een Toyota Celica GT-Four. Door Marlboro sponsoring kon hij het nodige aan internationale ervaring op doen. Hij eindigde als tweede in de Rally van Portugal, dat jaar enkel een ronde van het Formule 2 kampioenschap in het WK, maar wist ook twee top vijf finishes af te dwingen in twee asfalt WK-rally's. Zijn hoogtepunt was echter zijn eerste overwinning in de Rally van Ieper, de grootste rallywedstrijd van België en van de Europese kalender.

Wereldkampioenschap rally[bewerken]

Op dat moment begon Loix' carrière zich in een sneltreinvaart te ontwikkelen. In het seizoen 1997 eindigde hij wederom als tweede in Portugal, en later in het jaar kwam hij ook eenmalig uit voor de fabrieksinschrijving van Toyota, actief met de gloednieuwe Corolla WRC. In het seizoen 1998 wist hij in twee gevallen op het podium te eindigen in een privé-ingeschreven Corolla. Tevens schreef hij dat jaar zijn derde opeenvolgende overwinning in Ieper op zijn naam. Voor het seizoen 1999 werd hij opgenomen in het fabrieksteam van Mitsubishi, als teamgenoot van de op dat moment drievoudig wereldkampioen Tommi Mäkinen. Mitsubishi was tevens de titelhouder in het constructeurskampioenschap. Achter het stuur van de Mitsubishi Lancer Evo VI, in Loix zijn geval voor marktetingdoeleinden omgedoopt tot Carisma GT, kende de Belg een wisselvallig seizoen. In geen geval kon hij de aansluiting vinden met zijn teamgenoot, die dat jaar triomfeerde met een vierde wereldtitel, maar Loix wist zich toch in vijf gevallen een top vijf finish af te dwingen. Zijn grootste succes dat jaar was zijn vierde opeenvolgende overwinning in Ieper. Gedurende het seizoen 2000 werd het duidelijk dat de hiërarchie binnen het team van Mitsubishi niet aan te tasten was, en Loix moest wederom onderdoen aan Mäkinen. Ondanks een aantal resultaten binnen de punten, liep het uit op een teleurstellend jaar voor de Belg, waarin hij met regelmaat het einde van een rally niet haalde. Toch bleef Loix behouden bij Mitsubishi voor het seizoen 2001. In een jaar waarin de Groep A Lancer zijn leeftijd toonde, kon Loix na de eerste seizoenshelft, waarin hij nog geregeld zijn punten pakte, wederom niet overtuigen. De introductie van de Lancer WRC zorgde tegen het einde van het seizoen niet tot de ommekeer, merendeels te wijten aan het materiaal zelf, dat niet competitief bleek.

Loix actief voor Peugeot in 2004, waarmee hij een bemoedigende start maakte in Monte Carlo

Na drie frustrerende jaren met Mitsubishi, sloot Loix zich voor het seizoen 2002 aan bij het team van Hyundai, die in hun geval het potentieel van de Accent WRC nog niet uit wisten te buiten in resultaten. Tijdens de seizoensopener in Monte Carlo verongelukte Loix zodanig dat hij zijn voet brak. Desondanks kwam hij tijdens de daaropvolgende ronde in Zweden toch aan de start. Loix deed op geen moment onder aan zijn teamgenoot Armin Schwarz, maar de Accent was niet in staat zich vooraan te mengen in de klassementen. Het resultaat was dat Loix slechts één keer binnen de punten wist te eindigen, en zich ver buiten de top tien in het rijderskampioenschap zou scharen. Het seizoen 2003 verliep eveneens onsuccesvol voor Loix, die nu moest deelnemen in een inmiddels onderontwikkelde Accent WRC, aangezien de Hyundai fabriek steeds minder financiële steun toeliet aan preparateur MSD, die verantwoordelijk waren voor de rally-activiteiten van het merk. Het benodigde test werk bleek namelijk schaars, wat dan ook weerspiegeld werd in de resultaten. Het team besloot zich terug te trekken uit het kampioenschap na afloop van de WK-ronde in Australië, waarin Loix nog met de eer mocht strijken toen hij daar naar een kampioenschapspunt greep. Een bleek vooruitzicht werd weer helder toen Loix een uitnodiging kreeg van Peugeot, waarin de Belg vanaf het seizoen 2004 zou fungeren als derde rijder. Op dat moment kwam de overkoepelende automobiel organisatie FIA echter aanzetten met een regel dat de teams vanaf 2004 slechts met twee vaste rijders aan de start moesten verschijnen. Er bleek geen vuiltje aan de lucht toen Loix plaats mocht nemen als buffer voor teamgenoot Marcus Grönholm tijdens de seizoensopener in Monte Carlo, waarin het team hun nieuwe 307 WRC debuteerde. Daar wisten beide rijders binnen de punten te eindigen, maar toen Loix in de daaropvolgende ronde in Zweden uitviel na een eigen fout, belandde hij al gauw op een zijspoor. Enkele optredens voor Peugeot later in het seizoen deden het tij niet keren, en de carrière van Loix in het WK heeft sindsdien geen vervolg meer gekend.

Latere carrière[bewerken]

Loix actief met de Škoda Fabia S2000 tijdens de Rally van Monte Carlo in 2011
Loix actief in het Frans asfaltkampioenschap in 2012

Na enige tijd stilte, besloot Loix een vervolg te zetten op activiteit in het Belgisch rallykampioenschap. In 2007 ondernam hij voor het eerst een serieuze poging op succes, achter het stuur van een Volkswagen Polo S2000, geprepareerd door het team van René Georges. Ook nam hij deel aan enkele internationale evenementen in een Abarth Grande Punto S2000, een auto die hij overnam van collega-rijder Pieter Tsjoen, die toen tijdelijk stopte als rallyrijder. Loix kwam echter in 2008 pas weer in beeld bij het grote publiek, toen hij voor Kronos Racing deelnam aan de Intercontinental Rally Challenge in een Peugeot 207 S2000; een kampioenschap dat werd gekarakteriseerd als tegenhanger van het WK Rally. Daarin won hij drie rally's en eindigde hij het seizoen als runner-up in het kampioenschap achter teamgenoot Nicolas Vouilloz. De grootste triomf van Loix kwam dat jaar met zijn vijfde overwinning in Ieper, waarmee hij een record wist neer te zetten. In 2009 ging Loix in gelijke vorm verder, al werd het seizoen iets minder succesvol dan 2008. Een stuurfout in Ieper betekende dat hij een zesde overwinning in het evenement misliep, en ook een andere rally werd niet gewonnen; Loix moest zodoende genoegen nemen met een derde plaats in het kampioenschap. In 2010 maakte Loix een terugkeer bij René Georges Rally Sport, waarin hij ditmaal wedstrijden ging afwerken in het Belgisch kampioenschap en het IRC, achter het stuur van een Škoda Fabia S2000. Zijn eerste grote succes met deze auto kwam met een zesde overwinning in Ieper. Later in het jaar maakte hij nog drie succesvolle optredens in het IRC; hij won in Madeira en het Tsjechische Barum, en greep nog naar een derde plaats in San Remo. Hierdoor eindigde hij alsnog vierde in het kampioenschap. Bovendien wist hij als afsluiter van zijn rallyseizoen ook nog de Condroz Rally te winnen, de laatste ronde van het Belgische rallykampioenschap. Ook in 2011 reed Freddy Loix met de Fabia S2000 in het IRC. Hij werkte daarin zeven wedstrijden af, die allen op asfalt werden verreden. In Monte Carlo, de opener van het seizoen, werd hij tweede. In Ieper was hij wederom heer en meester met een zevende overwinning in het evenement. In het kampioenschap eindigde hij vierde.

In 2012 liet Loix het IRC links liggen voor een avontuur in Frankrijk, waar hij het volledige asfaltkampioenschap reed, aangevuld met enkele Belgische proeven in een Peugeot 207 S2000, die hij enkele keren omwisselde met een Peugeot 307 WRC van het team 2C Compétition. Zijn enige IRC-wedstrijd was in Ieper, waar hij achter winnaar Juho Hänninen als tweede over de streep kwam. In België rijdt Freddy aan de Legend Boucles de Spa met een Skoda 130R (opgave), de TAC Rally : 3de, de Geko Rally van Wervik : opgave, de Belgium Geko Ypres Rally ; 2de en de Rally Van staden; Overwinning.

In 2013 start hij aan het Belgische kampioenschap achter het stuur van een Ford Focus RS van de team 2C Competition. Zijn copiloot is Frederic Miclotte. Zijn dominantie gedurende deze kampioenschap is honderd ten honderd en zo winnen ze de eerste zes rally's van de kampioenschap en alle KP'S. In Ieper zijn de WRC'S 2.0 niet toeglaten en start Freddy met een officiële Skoda Fabia Super2000 en wint hij de rally voor de 8ste keer. Freddy Loix wordt Belgisch Kampioen voor het eerste keer en dit zonder de twee laatste rally's van het seizoen te rijden. Wel rijdt hij nog de ORC Canal Rally met Gitsels (BMW M3 E30) en de 6 Uren van Kortrijk met Cracco Pieter JM op een Peugeot 208 maar hij moet het op beide rally's begeven.

Voor 2014, nieuwe reglementatie waar de WRC S12 en WRC 2.0 buiten kampioenschap rijden aangezien ze geen punten meer mogen scoren. Freddy gaat aan de start van deze nieuwe seizoen met een nieuwe wagen en een nieuwe copiloot. Met de ondersteuning van Skoda België is hij aan de start van het kampioenschap achter het stuur van een top Skoda Fabia S2000 en met Gitsels als copiloot. Zij hebben als eerste tegenstander Kris Princen die ook het kampioenschap aflegt maar aan het stuur van een Subaru Impreza WRC S12 en dus buiten categorie. Dit betekent dat hij niet het totaal van de punten scoort bij een overwinning.

Aangezien het groot verschil tussen de twee auto’s kunnen Loix en Gitsel niet met gelijke argumenten en wapens tegen de Subaru van Princen aan. Toch winnen ze de rally van Haspengouw en de rally van Ieper (waar Princen niet rijdt, aangezien de WRC's niet toegelaten zijn). Loix en Gitsels eindigen als tweede in de TAC Rally, de Sezoens en de Omloop Van Vlaanderen. Ze beëindigen als 3de in de Rally de Wallonie en de Condroz Rally. Loix en Gitsels winnen de Belgische titel. Dit is de tweede voor Loix en de eerste voor Gitsels.

Freddy Loix en Johan Gitsels starten 2015 met het Rally van Haspengouw. Na 3 kp’S moeten ze opgeven wegens mechanisch probleem. Op de Rally van Spa is de fiabiliteit van de Skoda aanwezig en na een stevig gevecht met Princen et Cherain wint Freddy deze eerste editie. In de TAC Rally 3de rally van de kampioenschap zijn de weersomstandigheden niet eenvoudig en Loix door een heel slimme keuze voor regenbanden staat met meer dan 50 seconden op de tweede aan de leiding. De weersomstandigheden verbeteren en Loix voelt de R5’s terugkomen maar hij blijft aanvallen en wint deze rally. In de rally van Wallonïe 4de manche van het seizoen staan Freddy en Gitsels regelmatig in de top 5 met de Skoda Fabia S2000. Stevige gevechten met Allart, Bouche, en Cherain vinden plaats gedurende het hele parcours. Princen moest spijtig genoeg opgeven wegens een aanraking. Loix heeft zelf ook lek gereden en moest bijna opgeven toen hij in de PK van Vedrin van de baan ging toen het achterste van de Skoda uitgleed. De auto vloog in de lucht, gleed over haar voorkant om daarna terug op haar wielen te vallen. Met veel geluk kon de duo verder rijden en zien dat naast een heel hoge fiabiliteit de Skoda Fabia ook heel stevig was. Voor de laatste PK telt Loix 4,06 seconden achterstand op Cherain.

Hij start aan dat laatste PK en eindigt met 1, 05 seconden voorsprong op Cherain. Helaas krijgt Loix een strafschop van 20 seconden voor het te laat punten na de KP en eindigt hij uiteindelijk 4 de. De piloot en de team gaan tegen de beslissing in en geven als uitleg dat ze na dat ze de roadbook hadden gevolgd door barelen geblokkeerd waren. Na deliberatie is de strafpunt tot 10 seconden gebracht en eindigen ze als tweede.

Het Sezoensrally, 5 de manche van de kampioenschap heeft wel een rare smaak voor Loix et Gitsels. Het is de laatste rally waar ze aan de start gaan met de Fabia S2000. Vanaf Ieper, rijden ze met de nieuwe Fabia R5. Ze staan vierdes aan achter van Woensel en Princen en aan de strijd met Verschueren. Loix neemt de derde plaats af van Verschueren maar de moedige Fabia S2000 komt te kort om gelijkspel te spelen met de 208 van Princen en de Lancer WRC van Van woensel. Maar dit is geen probleem voor Loix die verder pusht tot wanneer Princen het moet begeven wegens een technische probleem en Van Woensel van de baan gaat. Loix staat zo aan de leiding van de rally en haalt een nieuwe en laatste zege binnen met de Fabia S2000.

In Ieper is het eerste Belgische rally voor de nieuwe Skoda Fabia R5. Vrijdag avond is Loix pas 5de en start hij zaterdag met de mes tussen de tanden. Hij zet een constante druk op zijn tegenstanders door kp achter kp sneller en sneller te gaan. Loix en Gitsels zetten beste tijden achter mekaar neer en bewijzen dat de Fabia R5 goed geboren is. Freddy Loix houd een hoog ritme de hele dag door, ondanks de moeilijkheden die zijn tegenstanders tegenkomen (K. Abbring (DS) en Craig Breen (Peugeot) gaan van de baan, een lekke band voor Stéphane Lefebvre (Peugeot) en Bryan Bouffier (DS) en we mogen ook de afwezigheid van Princen melden voor gezondheidsproblemen. De rally zal een nieuwe epiloog tegemoet gaan toen de enige overblijvende tegenstander van Loix, Brian Bouffier in de pk van Westtouter een lekke band had. Loix komt op het Grote Markt van Ieper aangereden met 2 min 09 s voorsprong en de twee laatste pk’s zullen niet veel verandering meer brengen buiten de opgave van Romain Dumas op Porsche. Loix behaalt zijn 10 de overwinning (RECORD) in Ieper en de eerste overwinning van de nieuwe Skoda Fabia R5 op Belgische grond. Tien weken later vinden onze gasten mekaar terug in Roesellaere voor de volgende rally. Vanaf vrijdag avond is de toon gezet en de strijd tussen Loix en Princen is volop aan de gang met een voordeel aan Princen bij het binnen rijden van de wagenpark vrijdag avond. Op zaterdag zien we Vincent Verschueren zich aan de strijd melden met zijn DS3. Spijtig genoeg al bleek hij te kunnen meedoen voor de eindzege, moest Verschueren het begeven wegen een moteurbreuk vervolgens een oliedruk probleem. Een beetje later moest Princen het ook begeven met de 208 door mechanische problemen. Loix kon daarna zijn wedstrijd beheersen aangezien zijn dichtste opvolger Duquet met een Fiesta R6 op twee minuten was. Hij neemt dus een nieuwe overwinning in deze Omloop van Vlaanderen voor Duquet en de DS3 WRC van Serderidis.

Na zijn overwinning in de Omloop van Vlaanderen gaan Freddy en Gitsels aan de slag in de East Belgian Rally met oog op een derde Belgische titel. Achter een sterke leider Chris Van Woensel waren Loix en Gitsels rond de 5 de plaats op 1"2 van de leider maar met een te soepele ophanging. In de 7 de PK moest Loix het begeven wegens een probleem met het differentieel van de wagen.

Ondanks deze nederlaag winnen Loix en Gitsels de Belgische titel aangezien hun grote voorsprong qua punten. Ze staan niet aan de start van de Condroz rally laatste manche van de kampioenschap maar Loix start wel aan de Rally du Var met een gloednieuwe Fabia R5 van de Team 2C Compétition en met Frederic Miclotte naast hem. Ze zullen als 4 de eindigen en tweede R5.

Voor het jaar 2016, drie doeleinden te bereiken : de titel, een 11 de overwinning in Ieper en de constructeurstitel. Voor deze te behalen heeft Skoda België een Skoda Fabia R5 bij 2C Competition gehuurd.

De Rally van Haspengouw is de eerste rally van het seizoen. Op een droog en zonnig parcours is het snel duidelijk dat de overwinning zich gaat spelen tussen Chris Van Woensel, Kris Princen, Loix en Verschueren en dit vooral aangezien de opgaves van Steveny en Serderidis. Van Woensel leider na de eerste kp’s moet het snel opgeven door een probleem met de versnellingsbak. Loix en Princen vechten om de eerste plaats en laten niets los. Loix start aan de laatste serie kp’s met 5 seconden voorsprong en legt 3 beste tijden af op vier mogelijke en wint zo met 10 seconden voorsprong.

Op de Spa Rally bevestigt Loix gewoon weg zijn machtheid op de Belgische kampioenschap door de eerste dag te beëindigen met 8 seconden voorsprong op Kris Princen. Zaterdag is een vervolg van vrijdag en Loix wint de rally met 35 seconden voorsprong. Princen eindigt dus tweede voor Vincent Verschueren en Xavier Bouche allebei ook op skoda Fabia R5. Aan de TAC Rally na de eerste dag, staat Freddy Loix op de 2de plaats ten gevolge van een slechte banden keuze. Loix geeft plankgas gedurende deze tweede dag om zo tot op maar 2 seconden van de leider terug te komen. Aan de start van de laatste kp’s geeft Loix er een laatste klop op en legt hij alle beste tijden af om uiteindelijk deze TAC Rally met 6,7 seconden te winnen.

4 de rally van het seizoen, rally van Wallonië telt talrijke R5’s en WRC’S aan de start. Ook aanwezig François Duval op een DS3 die nog kort na de start aan de leiding stond voor Princen en Loix. Zaterdag 's morgens ging Princen in de fout en liet hij de tweede plaats over aan Loix. Zaterdag namiddag, Loix neemt Bouche Verschueren, Dilley en de andere piloten mee in zijn wielen achter Duval. Ze winnen terug tijd op duval maar zonder hem voorbij te steken. Tot op de 17de KP (Vedrin) 's avonds toen duval van de baan ging en het moest begeven nam Freddy Loix de leiding over voort Bouche en Verschueren. De laatste dag kon Freddy Loix zijn voorsprong beheersen en zo een 4 de overwinning behalen.

De vijfde ronde van de BRC vindt plaats in de regio Bocholt met het Sezoensrally. Vanaf het begin van de eerste lus van deze 40e editie moet Freddy Loix de weg openen. Hij legt indrukwekkende tijden neer en degradeert zijn achtervolgers tot meerdere seconden. Zelfs terwijl ze alles probeerden om hem te volgen, slaagde geen van hen erin hem weer te pakken te krijgen en ze moesten genoegen nemen met ereplaatsen.

Freddy Loix wint met 50 "voorsprong op Kris Princen op de Peugeot 208 T16. Tijdens de zesde ronde van de BRC staan Freddy Loix en Gitsels aan de start van de Ypres Rally. Deze rally heeft hij al 10 keer gewonnen. Zijn tegenstanders zijn autoritair maar Loix zit in een hinderlaag en analyseert de situatie van dichtbij. Goed op zijn hoede laat Freddy zijn tegenstanders het initiatief nemen, maar ook de risico's. Zijn tactiek loont, want KP na KP vallen zijn tegenstanders uit de gevecht. Bouffier moet het opgeven door transmissie problemen, kort gevolgd door de opgave van Stéphane Lefevbre. Loix gaat stap voor stap naar boven in de hiërarchie en profiteert ook van de fouten van zijn tegenstanders. Dit leid tot een 11de overwinning voor Loix voor Kris Princen en Vincent Verschueren op Skoda Fabia R5.

Afwezig bij de Omloop presenteren Van Vlaanderen, Loix en Gitsels zich aan het begin van de Oost-Belgische Rallye 8e en voorlaatste ronde van het kampioenschap. Cedrfic Cherain zette de beste tijd neer in de eerste etappe, maar na een fout was het Chris Van Woensel op Mitsubishi WRC die de leiding nam. Tijdens de volgende KP’s zien we Cédric Cherain snel terug komen naar de leiding die hij uiteindelijk van Van woensel beroverd. Freddy Loix krijgt ondertussen een penalty van 30 seconden omdat hij te laat was aan het begin van de KP en wordt hij matematisch uitgeschakeld voor de eindzege. Cherain wint voor Van Woensel en Loix. De East Belgian Rally (BRC) is de laatste rally voor Freddy Loix en Johan Gitsels die niet deelnemen aan de Condroz Rally. Inderdaad, nu de constructeurstitel is verworven voor Skoda, zijn de doelstellingen van het begin van het seizoen allemaal bereikt. Een vierde titel, een elfde zege op Ieper en de titel van de constructeurs.

Deze maandag, 14 november 2016, maakt Freddy Loix bekend dat hij na 27 jaar aan de top van zijn sport een einde maakt aan zijn carrière als professionele piloot.

Freddy Loix heeft ook regelmatig deelgenomen aan de Legend Boucles de Spa. In 2008 eindigde hij als 83e aan het stuur van een Opel Kadett GT / E, in 2009 eindigde hij als negende op dezelfde auto, in 2010 werd hij vierde op Fiat Rithmo Abarth 125TC, in 2011 en 2012 vertrok hij op Skoda 130RS / 130 LR, en in 2014 eindigde hij als 76e op Opel Monza 3.0 E.

Freddy Loix is nauw verbonden met het merk Skoda. Achter het stuur van de Skoda Fabia S2000, het zij door een privéteam of de fabriek zelf, en vervolgens de Fabia R5 won Freddy Loix niet minder dan 21 overwinningen (waaronder 6 in Ieper en 8 overwinningen in IRC / ERC), 8 tweede plaatsen en 6 derde plaatsen. Toegevoegd aan deze zijn er ook 3 Belgian Rally Championship-titels gewonnen aan het stuur van de Thechische-machine.

Complete resultaten in het wereldkampioenschap rally[bewerken]

Overzicht van deelnames[bewerken]

Seizoen Inschrijving Auto 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 Pos. Punten
1993 Opel Team Belgium Opel Astra GSI 16V MON ZWE POR KEN FRA GRI ARG NZL FIN AUS ITA
9
SPA GBR 63 2
1994 Opel Team Belgium Opel Astra GSI 16V MON ZWE POR KEN FRA GRI ARG NZL FIN
21
AUS ITA
14
SPA
NF
GBR - 0
1995 Opel Team Belgium Opel Astra GSI 16V MON ZWE POR
NF
KEN FRA
14
GRI
8
NZL ARG FIN AUS ITA
8
SPA GBR - 0
1996 H.F. Grifone Toyota Celica GT-Four MON ZWE POR
2
KEN IDN FRA 8 24
Toyota Team Belgium GRI
7
ARG NZL FIN AUS ITA
4
SPA
4
GBR
1997 Marlboro Toyota Castrol
Team Belgium
Toyota Celica GT-Four MON
16
ZWE KEN POR
2
SPA FRA ARG GRI
NF
NZL FIN
37
IDN AUS
7
GBR 9 8
Toyota Castrol Team Toyota Corolla WRC ITA
5
1998 Marlboro Toyota Castrol Team Belgium Toyota Corolla WRC MON ZWE KEN POR
3
SPA
2
FRA ARG GRI
5
NZL FIN ITA AUS
6
GBR 8 13
1999 Marlboro Mitsubishi Ralliart Mitsubishi Carisma GT Evo VI MON
NF
ZWE
9
KEN
NF
POR SPA
4
FRA
8
ARG
NF
GRI
4
NZL
8
FIN
10
CHN
NF
ITA
4
AUS
4
GBR
5
8 14
2000 Marlboro Mitsubishi Ralliart Mitsubishi Carisma GT Evo VI MON
6
ZWE
8
KEN
NF
POR
6
SPA
8
ARG
5
GRI
NF
NZL
NF
FIN
NF
CYP
8
FRA
NF
ITA
8
AUS
NF
GBR
NF
15 4
2001 Marlboro Mitsubishi Ralliart Mitsubishi Carisma GT Evo VI MON
6
ZWE
13
POR
NF
SPA
4
ARG
6
CYP
5
GRI
9
KEN
5
FIN
10
NZL
11
13 9
Mitsubishi Lancer WRC ITA
12
FRA
12
AUS
11
GBR
NF
2002 Hyundai Castrol W.R.T. Hyundai Accent WRC2 MON
NF
ZWE
NF
17 1
Hyundai Accent WRC3 FRA
9
SPA
10
CYP
NF
ARG
NF
GRI
NF
KEN
NF
FIN
9
DUI
NF
ITA
28
NZL
6
AUS
NF
GBR
8
2003 Hyundai World Rally Team Hyundai Accent WRC3 MON
NF
ZWE
10
TUR
10
NZL
NF
ARG
NF
GRI
NF
CYP
NF
DUI
11
FIN
10
AUS
8
ITA FRA SPA 13 4
Marlboro Peugeot Total Peugeot 206 WRC GBR
6
2004 Marlboro Peugeot Total Peugeot 307 WRC MON
5
ZWE
NF
MEX NZL CYP GRI TUR ARG FIN DUI
6
JPN GBR ITA FRA
7
SPA
NF
AUS 10 9

Internationale overwinningen[bewerken]

Jaar Rally Navigator Auto
1996 Vlag van België 32nd 24 Heures d'Ypres Vlag van België Sven Smeets Toyota Celica GT-Four
1997 Vlag van België 33rd Belgium Ypres Westhoek Rally Vlag van België Sven Smeets Toyota Celica GT-Four
1998 Vlag van België 34th Belgium Ypres Westhoek Rally Vlag van België Sven Smeets Toyota Corolla WRC
1999 Vlag van België 35th Belgium Ypres Westhoek Rally Vlag van België Sven Smeets Mitsubishi Carisma GT Evo VI
2008 Vlag van België 44th Belgium Ypres Westhoek Rally Vlag van België Robin Buysmans Peugeot 207 S2000
2008 Vlag van Tsjechië 40th Barum Rally Zlín Vlag van België Robin Buysmans Peugeot 207 S2000
2008 Vlag van Zwitserland 49ème Rallye International du Valais Vlag van België Robin Buysmans Peugeot 207 S2000
2010 Vlag van België 46th GEKO Ypres Rally Vlag van België Frédéric Miclotte Škoda Fabia S2000
2010 Vlag van Portugal 51º Rali Vinho Madeira Vlag van België Frédéric Miclotte Škoda Fabia S2000
2010 Vlag van Tsjechië 42nd Barum Rally Zlin Vlag van België Frédéric Miclotte Škoda Fabia S2000
2011 Vlag van België 47th GEKO Ypres Rally Vlag van België Frédéric Miclotte Škoda Fabia S2000
2013 Vlag van België 49th GEKO Ypres Rally Vlag van België Frédéric Miclotte Škoda Fabia S2000
2014 Vlag van België 50th GEKO Ypres Rally Vlag van België Johan Gitsels Škoda Fabia S2000
2015 Vlag van België 51th Kenotek Ypres Rally Vlag van België Johan Gitsels Škoda Fabia R5
2015 Vlag van België Rally Omloop Van Vlaanderen Vlag van België Johan Gitsels Škoda Fabia R5
2016 Vlag van België 52th Kenotek Ypres Rally Vlag van België Johan Gitsels Škoda Fabia R5

Privé[bewerken]

Loix heeft twee kinderen, een zoon Thomas (2001) en een dochter Zella (2007).

Externe links[bewerken]

Voorganger:
Renaud Verreydt (1995)
Winnaar Rally van Ieper
1996, 1997, 1998, 1999
Opvolger:
Henrik Lundgaard (2000)
Voorganger:
Luca Rossetti (2007)
2008 Opvolger:
Kris Meeke (2009)
Voorganger:
Kris Meeke (2009)
2010, 2011 Opvolger:
Juho Hänninen (2012)
Voorganger:
Juho Hänninen (2012)
2013, 2014, 2015, 2016 Opvolger:
Kevin Abbring (2017)

Voorganger:
Pieter Tsjoen (2012)
Belgisch kampioen rally
2013, 2014, 2015, 2016
Opvolger:
Vincent Verschueren (2017)