Heilige Geestkerk (Kopenhagen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Helligåndskirken
(Heilige Geestkerk)
Heilige Geestkerk
Plaats Niels Hemmingsens Gade 5, 1153 Kopenhagen

Vlag van Denemarken Denemarken

Denominatie Lutheranisme, Deense Volkskerk
Gewijd aan God de Heilige Geest
Coördinaten 55° 41′ NB, 12° 35′ OL
Gebouwd in Tussen 1400 en 1450. Herbouwd 1730-1732.
Interieur
Orgel Knud Olsen / Marcussen
Detailkaart
Heilige Geestkerk (Kopenhagen)
Heilige Geestkerk
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Heilige Geestkerk (Deens: Helligåndskirken) is een lutherse kerk van de Deense Volkskerk in het centrum van Kopenhagen. Het is de parochiekerk van de gelijknamige parochie.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Tot de reformatie behoorde de uit circa 1400 daterende kerk tot een katholiek klooster. Tijdens de stadsbrand van 1728 werd de oorspronkelijke inrichting van de kerk vernietigd. De kerk werd herbouwd en op 30 november 1732 opnieuw in gebruik genomen.

Het bijgebouw van de kerk is het grootste nog intact zijnde middeleeuwse bouwwerk van de stad. Het wordt tegenwoordig voor tentoonstellingen gebruikt.

De Heilige Geestkerk is verbonden met de Groenlandse gemeente van Kopenhagen. Eenmaal in de maand worden er diensten in het Inuktitut gevierd.

Inrichting[bewerken | brontekst bewerken]

De kerk bezit een rijke inrichting. Vermeldenswaard zijn in het bijzonder:

Orgels[bewerken | brontekst bewerken]

Het hoofdorgel werd in 1879 door de Kopenhaagse orgelbouwer Knud Olsen gebouwd. In 1986 werd het instrument door de firma Marcussen & Søn te Aabenra geheel vernieuwd en vergroot, waarbij alleen de oude orgelkas behouden bleef. Het orgel heeft sindsdien 75 registers, verdeeld over vier manualen en een zelfstandig pedaal. De speeltracturen zijn mechanisch, de registertracturen elektrisch. Het instrument is met een groot elektronisch combinatiesysteem uitgerust. Naast dit hoofdorgel heeft de kerk sinds 1998 een kleiner koororgel, dat in 1899 door I. Starup & Søn is gebouwd voor de kerk van Smørum, waarin het tot 1989 heeft gestaan.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Heilige Geestkerk, Kopenhagen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.