Henk Pijlman (bestuurder)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Henk Pijlman
Henk-j-pijlman-1329390200.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Hendrik Jan (Henk) Pijlman
Geboren Tjalleberd, 10 maart 1955
Functie lid Eerste Kamer der Staten-Generaal
Sinds 9 juni 2015
Partij D66
Titulatuur drs.
Politieke functies
1985-2000 lid gemeenteraad van Groningen
1986-1990 fractievoorzitter D66 Groningen
1990-2000 wethouder van Groningen
2015-heden lid Eerste Kamer der Staten-Generaal
Biografie op Parlement.com
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Hendrik Jan (Henk) Pijlman (Tjalleberd, 10 maart 1955) is een Nederlandse voormalige leraar en politicus namens D66. Sinds 2000 is hij lid en vanaf 2004 voorzitter van het College van Bestuur van de Hanzehogeschool Groningen. Sinds 2015 is hij lid van de Eerste Kamer.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Pijlman studeerde geschiedenis en Fries aan de lerarenopleiding Ubbo Emmius in Groningen en aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na zijn studie werd hij docent geschiedenis aan het Kamerlingh Onnes College in die stad.

In 1985 werd hij lid van de gemeenteraad van Groningen voor D66, bij het vertrek van de toenmalige fractievoorzitter Geerten van Empel. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 1986 werd hij fractievoorzitter en in 1990 werd hij wethouder voor Onderwijs, Sport, Cultuur en Bestuurlijke Vernieuwing. Onder zijn bewind kreeg Groningen een overdekte schaatsbaan, ijshockeystadion en zwemcomplex (Kardinge). Pijlman was verder verantwoordelijk voor het ontwikkelen van het landschapspark Kardinge, tussen de wijken Lewenborg en Beijum, dat begint met een intensieve zone nabij het sportcomplex en doorloopt tot in de (voormalige) gemeente Ten Boer waar aan een natuur- en landschapspark wordt gewerkt.

Pijlman stond aan de basis van de werkwijze van het Open planproces, waarin meer dan tot dan toe gebruikelijk was aandacht voor inspraak van burgers was. Het eerste voorbeeld daarvan was de publieksenquête voor de ontwikkeling van de Waagstraat. Pijlman was ook de grondlegger van het Gemeentelijk Referendum. Het eerste werd gehouden in 1994 over de afsluiting van het Noorderplantsoen voor autoverkeer. Groningen heeft sindsdien nog twee keer een referendum gehouden over de ontwikkeling van respectievelijk de noord- en de oostwand van de Grote Markt.

Daarnaast zette Pijlman zich in voor de sport in Groningen. Zo was hij betrokken bij verschillende reddingsoperaties voor FC Groningen, en de initiatiefnemer tot de bouw van het nieuwe FC Groningen stadion Euroborg. Mede dankzij zijn inzet vond de start van de Giro d'Italia in 2002 in Groningen plaats.

Pijlman is vooral bekend geworden door de opzet van de Vensterschool. Ontwikkeld vanuit een afdelingsnotitie over "de volle dagschool" en geïnspireerd door initiatieven in Denemarken heeft Pijlman de basis gelegd voor de ontwikkeling van deze scholen die nu gemeengoed zijn in Nederland, veelal onder de naam Brede School. Pijlman gebruikt de term Vensterschool omdat de school door samenwerking met vele maatschappelijke organisaties de kinderen een venster moet bieden op de samenleving. Daarnaast is het een stille verwijzing naar de aan D66 verwante Deense partij Det Radikale Venstre. De Vensterschool was in eerste instantie bedoeld als middel om achterstandsbeleid van scholen beter te integreren. Onder Pijlman is dit uitgegroeid tot een poging om basisonderwijs beter te maken voor alle kinderen in de Stad.

In 2000 werd Pijlman lid van het College van Bestuur van de Hanzehogeschool Groningen en vanaf mei 2004 voorzitter daarvan. Hij neemt per 1 september 2020 afscheid van de Hanzehogeschool Groningen.[1] Sinds 9 juni 2015 is Pijlman lid van de Eerste Kamer. Daarin is hij vicevoorzitter van de Eerste Kamercommissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

Daarnaast bekleedt Pijlman diverse nevenfuncties; hij is sinds 1 juni 2012 voorzitter van de raad van toezicht van het Noord Nederlands Orkest, sinds maart 2013 lid van de raad van toezicht van het Groninger Museum, sinds 1 januari 2015 lid van het strategic board van Energy Valley, sinds juni 2016 ambassadeur van Eurosonic Noorderslag, sinds oktober 2016 lid van het strategic board van Avebe en sinds september 2018 lid van de raad van toezicht van de New Energy Coalition.[2]