Henriëtte Prast

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Henriëtte Prast
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Henriëtte Maria Prast
Geboren 11 april 1955
Partij D66 (tot 2019)
Partij voor de Dieren (2019-heden)
Titulatuur Prof. dr.
Politieke functies
2015-2019 Lid Eerste Kamer
Biografie op Parlement.com
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Henriëtte Prast (Amsterdam, 11 april 1955) is een Nederlands hoogleraar. Prast is in Nederland een toonaangevende deskundige op het gebied van de gedragseconomie. Ze heeft naast veel wetenschappelijke publicaties ook enkele boeken geschreven, zoals Geld & geluk en Geld en gevoel. Onderwerpen hierin zijn bijvoorbeeld de asymmetrie in beleving van winst en verlies, waarbij verlies als veel pijnlijker wordt ervaren. Deels zijn deze boeken gebaseerd op de wekelijkse column die ze van 2000-2011 schreef in het Financieele Dagblad.

Opleiding en loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Na het afronden van het gymnasium begon Prast aan een studie biologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Vrij snel maakte ze de overstap naar economie en studeerde hierin af in 1984. Van 1985 tot 2002 was ze universitair hoofddocent op het gebied van Algemene Economie. Ze promoveerde in 1996. Van 1997 tot 2007 was ze als onderzoeker verbonden aan De Nederlandsche Bank.

Vanaf 2000 tot 2011 heeft ze een column gehad in het Financieele Dagblad. Ze is sinds 2005 hoogleraar Persoonlijke Financiële Planning aan de Universiteit van Tilburg en was van 1 januari 2008 tot oktober 2011 lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.

Prast was van 2010 tot 2014 lid van de Raad van Toezicht van de Autoriteit Financiële Markten. Zij werd - volgens eigen zeggen - niet voorgedragen voor een nieuwe termijn omdat zij zeer kritisch was over de nevenfuncties die bekleed werden door medebestuurders. Een exitgesprek op het ministerie van Financiën waar zij dit aan de orde stelde was voor minister Jeroen Dijsselbloem de reden om nader onderzoek te laten doen. Het rapport dat volgde was zeer kritisch over de leden van de raad en voor de minister reden om drie leden, waaronder voorzitter George Möller, niet voor een volgende termijn te vragen. De drie personen hielden de eer aan zichzelf en stapten op.[1]

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Van 9 juni 2015 tot 1 maart 2019 was Prast namens D66 lid van de Eerste Kamer. Ze zegde haar Kamerlidmaatschap op omdat haar fractie geen steun gaf aan een motie om de hobbyjacht te verbieden. Een verbod op de hobbyjacht was eerder onderdeel van het verkiezingsprogramma van D66. Als de D66-fractie de motie had gesteund was die aangenomen. Door het ontbreken van de steun werd de motie met twee stemmen verschil verworpen. Ook zegde ze haar partijlidmaatschap op. Eerder stemde Prast op het gebied van dierenwelzijn al een aantal keren afwijkend van het fractiestandpunt.[2] Ze stond bij D66 niet op de lijst voor de Eerste Kamerverkiezingen van 2019. Binnen een week sloot Prast zich aan bij de Partij voor de Dieren en kwam ze meteen voor die partij op de vierde plek van de kandidatenlijst te staan voor de Eerste Kamerverkiezingen 2019.[3] Ze kwam niet in de Kamer omdat de PvdD drie zetels kreeg.

Wetenswaardigheid[bewerken | brontekst bewerken]

Ze stond van 2008 tot 2013 in de Volkskrant top-200 invloedrijkste Nederlanders.