Henriëtte Prast

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Henriëtte Prast
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Henriëtte Maria Prast
Geboren 11 april 1955
Functie Lid Eerste Kamer
Partij D66
Titulatuur Prof. dr.
Politieke functies
2015-heden Lid Eerste Kamer
Parlement & Politiek - biografie
Portaal:  Politiek
Nederland

Henriëtte Prast (Amsterdam, 11 april 1955) is een Nederlands hoogleraar, senator en columniste.

Henriëtte Prast is in Nederland een toonaangevende deskundige op het gebied van persoonlijke financiële planning en de rol van gevoelens en emoties daarin. Als emotie-econome heeft Prast boeken geschreven zoals Geld & geluk en geld en gevoel. Onderwerpen hierin zijn bijvoorbeeld de asymmetrie in beleving van winst en verlies, waarbij verlies als veel pijnlijker wordt ervaren.

Opleiding en loopbaan[bewerken]

Na het afronden van het gymnasium begon Prast aan een studie biologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Vrij snel maakte ze de overstap naar economie en studeerde hierin af in 1984. Van 1985 tot 2002 was ze universitair hoofddocent op het gebied van Algemene Economie. Ze promoveerde in 1996. Van 1997 tot 2007 was ze als onderzoeker verbonden aan De Nederlandsche Bank.

Sinds het jaar 2000 heeft ze een column in het Financieele Dagblad. Ze is sinds 2005 hoogleraar Persoonlijke Financiële Planning aan de Universiteit van Tilburg en sinds 1 januari 2008 lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.

Prast was van 2010 tot 2014 lid van de Raad van Toezicht van de Autoriteit Financiële Markten. Zij werd - volgens eigen zeggen - niet voorgedragen voor een nieuwe termijn omdat zij zeer kritisch was over de nevenfuncties die bekleed werden door medebestuurders. Een exitgesprek op het ministerie van Financiën waar zij dit aan de orde stelde was voor minister Jeroen Dijsselbloem de reden om nader onderzoek te laten doen. Het rapport dat volgde was zeer kritisch over de leden van de raad en voor de minister reden om drie leden, waaronder voorzitter George Möller, niet voor een volgende termijn te vragen. De drie personen hielden de eer aan zichzelf en stapten op.[1]

Sinds 9 juni 2015 is Prast namens D66 lid van de Eerste Kamer.