Henry Grey

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Henry Grey

Henry Grey, 1e hertog van Suffolk (17 januari 151523 februari 1554), gen. markies van Dorset, was de zoon van Thomas Grey, 2de markies van Dorset, en Margaret Wotton. Via zijn vader was hij een achterkleinzoon van Elizabeth Woodville, echtgenote van Eduard IV van Engeland, door haar huwelijk met John Grey van Groby. Grey werd 3de markies van Dorset in 1530 na de dood van zijn vader. In 1533 trouwde hij met Frances Brandon (15171559), de dochter van de zuster van Hendrik VIII, Maria Tudor en Charles Brandon. Zij kregen de volgende kinderen:

Tijdens het bewind van Hendrik VIII was Grey een vaste verschijning aan het hof. Als ridder van Bath, droeg hij het zwaard van de koning bij de kroning van Anna Boleyn in 1533, bij de aankomst van Anna van Kleef in 1540 en bij het beleg van Boulogne in 1545. Hij was tevens lid van de Orde van de Kousenband.

Tijdens het bewind van Eduard VI viel hij uit de gratie bij Edward Seymour, the lord protector. Samen met Thomas Seymour spande hij samen, om zijn dochter Jane Grey te laten huwen met Eduard VI, maar dit plan mislukte. Toen John Dudley in 1549 de private raad van de koning met zijn vrienden samenstelde, werd Grey ook lid van deze vergadering en hielp de protector ten val te brengen. Na de dood van zijn twee zwagers in 1551 werd hij, dankzij zijn vrouw, hertog van Suffolk.

Toen het ernaar uitzag dat de jonge koning niet lang te leven had, spanden de Greys en de Dudleys samen om de macht over te nemen na diens dood. De opvolgster was Eduards katholieke zuster Maria, van wie de protestante Dudleys en Greys weinig goeds verwachten. Om het verbond tussen de twee families te verstevigen werd Jane uitgehuwelijkt aan Guilford Dudley, de zoon van John Dudley. Kort voor zijn dood in 1553 duidde Eduard VI Jane Grey aan als zijn opvolgster. Maria's recht op de troon werd echter als superieur gezien door het volk en het kwam in opstand. Jane regeerde slechts enkele dagen voor zij gevangengezet werd door Maria.

Henry verzoende zich in eerste instantie met koningin Maria, maar nam later deel aan een opstand ten behoeve van zijn dochter in 1554. Hierop werden zowel hij als Jane en haar echtgenoot onthoofd.