Herman Verelst (journalist)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Herman Verelst (Niel, 27 mei 1921 - Watermaal-Bosvoorde, 16 maart 2005) was een (sport)journalist, televisiepionier en diensthoofd bij de VRT, toen nog BRT genaamd.

Hij startte in 1946 zijn loopbaan als journalist bij de toenmalige NIR. Daar werkte hij zowel voor de algemene als voor de sportredactie van de radio en later de televisie. Vanaf 1954 deed hij ook presentatiewerk voor televisie o.a voor het sportprogramma "Arena" en het culturele magazine "Kaleidoscoop". In 1958 maakte hij de echte overstap naar televisie en was er een van de eerste presentatoren van Sportweekend, in 1960 gaf hij verslag van de Olympische Spelen in Rome.

Ontspanning[bewerken | bron bewerken]

Herman Verelst werd in 1961 diensthoofd ontspanning binnen de BRT, wat leidde tot de productie van programma's zoals Binnen en Buiten, Het Manneke, Spel Zonder Grenzen, de zangwedstrijden in het Casino van Knokke, 't Is maar een woord en de zangwedstrijd Canzonissima waar hij voorzitter van de jury was.

Vanaf 1975 werkte hij terug voor de radio als hoofd van Omroep Oost-Vlaanderen van de BRT. In 1978 werd hij directeur van Radio 2, het overkoepelende orgaan van de vijf provinciale radiozenders. In 1982 ging hij met pensioen.