Herostratos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De tempel die door Herostratos vernield werd.

Herostratos (Grieks: Ἡρόστρατος) was een jonge Griekse man die brandstichtte in de Tempel van Artemis te Efeze.

In zijn zoektocht naar roem besloot Herostratos omstreeks 21 juli in 356 v.Chr. de tempel in brand te steken.[1] De tempel was van marmer gemaakt en werd beschouwd als het mooiste van circa dertig gebouwen die de Grieken ter ere van de Godin van de jacht, het wild en de barende vrouw hadden vervaardigd. De tempel wordt ook gezien als een van de zeven wereldwonderen uit de oudheid, met een statige 115 meter lengte en ondersteund door pilaren van wel 18 meter hoog.

Herostratos nam direct verantwoordelijkheid voor zijn daad en bekende het gedaan te hebben om eeuwige roem te verkrijgen. De Efezische autoriteiten besloten hem daarom niet alleen ter dood te veroordelen, maar stelden tevens een verbod in op het ooit nog noemen van Herostratos' naam, op straffe van de dood. Desalniettemin is Herostratos wel in zijn opzet geslaagd. Theopompus, een historicus uit de oudheid, beschreef de actie van Herostratos en bezorgde hem daarmee een plaats in de geschiedenis.

Naar Herostratos is ook het syndroom van Herostratos vernoemd, een aanduiding voor mensen die een misdrijf plegen, louter met het doel om hierdoor bekend te worden.[2]