Herostratos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Reconstructie op kleinere schaal van de tempel die door Herostratos werd vernield.

Herostratos (Grieks: Ἡρόστρατος) was een jonge Griekse man die brandstichtte in de Tempel van Artemis te Efeze.

In zijn zoektocht naar roem besloot Herostratos omstreeks 21 juli in 356 v.Chr. de tempel in brand te steken.[1] De tempel was van marmer gemaakt en werd beschouwd als het mooiste van circa dertig gebouwen die de Grieken ter ere van de Godin van de jacht, het wild en de barende vrouw hadden vervaardigd. De tempel werd ook gezien als een van de zeven wereldwonderen, met een statige 115 meter lengte en ondersteund door pilaren van wel 18 meter hoog.

Herostratos werd gegrepen en bekende onder tortuur dat hij het gedaan had om eeuwige roem te verwerven. De Efezische autoriteiten besloten hem daarom niet alleen ter dood te veroordelen, maar stelden tevens een verbod in op het ooit nog noemen van Herostratos' naam, op straffe van de dood. Desalniettemin is Herostratos in zijn opzet geslaagd. Theopompus, een historicus uit de oudheid, noemde zijn naam en werd daarin gevolgd door Strabo, Claudius Aelianus en Gaius Julius Solinus. Zo kreeg de brandstichter toch zijn begeerde plaats in de geschiedenis.

Naar Herostratos is het syndroom van Herostratos vernoemd, een aanduiding voor mensen die een misdrijf plegen, louter met het doel om hierdoor bekend te worden.[2]