Hertogdom Bar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Duché de Bar
Deel van het Heilige Roomse Rijk
Vanaf 1484 in personele unie met Lotharingen
 Graafschap Bar 1354 – 1766 Koninkrijk Frankrijk (1589-1792) 
Bar Arms.svg
Algemene gegevens
Hoofdstad Bar-le-Duc
Talen Lotharings Frankisch, Frans, Duits
Religie(s) Rooms-katholiek
Regering
Staatshoofd Hertog

Het hertogdom Bar in noordoost-Frankrijk ontstond uit het graafschap Bar en bestond van 1354 tot 1766. Het behoorde tot het Heilige Roomse Rijk. Later, als Franse provincie, werd het ook de Barrois genoemd. Het gebied rond het stadje Bar-le-Duc maakt sinds de Franse Revolutie deel uit van het departement Meuse.

Trois-Évêchés.png

Op 13 maart 1354 werd Luxemburg door keizer Karel IV tot hertogdom verheven. Op dezelfde dag werden de delen van het graafschap Bar die nog onder het Heilige Roomse Rijk vielen tot markgraafschap Pont-à-Mousson verheven. Daardoor werden de graven van Bar als heer van de stad Pont-à-Mousson rijksvorst. Dit alles veranderde echter niets aan de pro-Franse politiek van de graven. Nog in hetzelfde jaar 1354 nam Jolanda voor haar zoon de titel "hertog van Bar" aan, waardoor de graaf gelijk in rang werd aan een pair van Frankrijk.

Hertog Robert regeerde zijn hertogdom op een bekwame wijze. Zijn zoon hertog Eduard II sneuvelde in 1415 in de slag bij Azincourt. Het hertogdom viel toen aan zijn broer, kardinaal Lodewijk, bisschop van Verdun (overleden in 1430). Deze adopteerde zijn achterneef, René I van Anjou. René werd in 1419 mede-hertog van Bar en in 1431 na het overlijden van zijn schoonvader, hertog van Lotharingen. Dit leidde tot de vereniging van Bar met hertogdom Lotharingen.

Nadat het hertogdom Bar in beslag genomen was door koning Lodewijk XI van Frankrijk duurde het tot 1476 eer Bar aan hertog René II van Lotharingen (hertog sinds 1473) werd overgedragen.

In 1634 werd het hertogdom bezet door Frankrijk en in 1659 werd het een Frans leen. Op 5 oktober 1735 kwam het aan Stanislaus Leszczyński, de laatste hertog van Lotharingen. Bij het overlijden van Stanislaus Leszczyński in 1766, werd Bar (tezamen met Lotharingen) onderdeel van Frankrijk.

Zie ook[bewerken]