Het Hert (brouwerij)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd is, kan dit sjabloon verwijderd worden. Geef dat ook aan op de betreffende nalooplijst. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben. Vanaf 23 november 2023 kunnen de niet-geverifieerde artikelen via nuweg of TBP verwijderd worden.
Krantenadvertentie met aankondiging van de veiling
Aankondiging van de veiling. Het tekeningetje duikt ook op in andere advertenties voor onroerend goed en beeldt dus niet de brouwerij af.
Het Hert
Advertentie Bock-bier, Nieuwe Venlosche Courant, 11-11-1915
Algemene informatie
Locatie Blerick, gemeente Venlo
Eigenaar Familie Hillen, later L.S. Cremers
Oprichting 1867
Lijst van Nederlandse brouwerijen
Portaal  Portaalicoon   Bier

Het Hert of 't Hert is een verdwenen brouwerij in de Nederlandse plaats Blerick, tegenwoordig een stadsdeel van Venlo.

Benaming[bewerken | brontekst bewerken]

De bronnen die de brouwerij noemen, duiden deze aan als het Hert of Het Hert maar bijgaande advertentie geeft 't Hert.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

De brouwerij annex café werd opgericht in 1867, toen Gerard Hillen een rosmolen kocht aan de Maasbreesestraat, in de omgeving van de Hoekstraat.[1] Toen hij in 1881 overleed, werd de brouwerij voortgezet door zijn weduwe Maria Catharina Hubertina Schreuders en hun zoon Willem Albert Hillen.

In 1884 kreeg de saison uit deze brouwerij een prijs van de Commissie uit den Volksbond tot bevordering van het gebruik van inlandsche bieren met een laag alcoholgehalte.

De brouwerij werd in 1895 verkocht aan Louis Sibert Cremers, wiens moeder eigenaresse was van brouwerij Limburg in Wanssum.

Laatste jaren[bewerken | brontekst bewerken]

Zoals meer Blerickse brouwers zag Cremers zich in mei en november 1916 gedwongen meer geld te vragen voor zijn bier. In december adverteerde hij nog voor bokbier, maar in juni 1917 stopte hij met brouwen en op 6 augustus liet hij het onroerend goed veilen. Dit omvatte zijn herenhuis en de brouwerij met bijgebouwen, alsmede een aantal omringende percelen.[1]

Eigenaren[bewerken | brontekst bewerken]

  • Gerard Hillen (oprichter)
  • Maria Catharina Hubertina Schreuders (weduwe van Hillen)
  • Willem Albert Hillen (zoon)
  • Louis Sibert Cremers (koper)

Bieren[bewerken | brontekst bewerken]