Heurnemeersen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Heurnemeersen
Natuurgebied
Heurnemeersen (België)
Heurnemeersen
Situering
Land België
Coördinaten 50° 53′ NB, 3° 38′ OL
Informatie
Oppervlakte 0,45 km²
Beheer Natuurpunt
Foto's
Uitzicht op de Snippenweide
Scheldevallei met links de Heurnemeersen

De Heurnemeersen is een natuurreservaat in de Vlaamse Ardennen in Zuid-Oost-Vlaanderen (België).

Het visiegebied van dit natuurreservaat is ongeveer 45 ha en ligt op het grondgebied van de stad Oudenaarde (in de deelgemeentes Heurne en Eine) en wordt beheerd door Natuurpunt. De Heurnemeersen worden opgesplitst in drie deelgebieden. In het noorden ligt het erkende natuurgebied het Dal, In het zuiden het erkende natuurgebied de Snippenweide en centraal de meander de Ster.

Landschap[bewerken | bron bewerken]

Het natuurgebied ligt in de Scheldevallei. Het reservaat bestaat uit afgesneden Scheldemeanders, bossen, graslanden, en moerasvegetaties.

Fauna[bewerken | bron bewerken]

De Heurnemeersen herbergen een bijzonder rijke fauna. Het belangrijkste zoogdier is de rosse vleermuis die er boven de Heurnemeersen een van zijn belangrijkste jachtgebieden in de Vlaamse Ardennen vindt omwille van de hoge insecten-dichtheid. Er komen een 55-tal vogelsoorten tot broeden waarvan de belangrijkste rietzanger, rietgors, waterral, en blauwborst. Op trek treft men soms ook grotere groepen aan van aalscholver, slobeend en watersnip. Er werden tot nu toe 19 soorten libellen waargenomen, 25 soorten dagvlinders waarvan oranjetipje de belangrijkste is en meer dan 500 soorten nachtvlinders waarvan enkele zeldzamere moerassoorten zoals valeriaandwergspanner, moeraswalstrospanner en Satijnboogbladroller.

Flora[bewerken | bron bewerken]

Het reservaat bestaat uit bossen, graslanden, ruigten en moerassen, elk met hun typische flora. Men vindt er enkele typische kwelindicatoren terug zoals gewone dotterbloem, bosbies en holpijp.

Natuurbeleving[bewerken | bron bewerken]

De binnenbocht van de openbare afgesneden meanders, namelijk Heuvel, De Ster en Ohio, is toegankelijk voor vissers en wandelaars. De buitenbochten, de meander "Dal" en het centrale gedeelte van de Snippenweide is enkel toegankelijk met gids. Deze gebieden kunnen wel overschouwd worden van op de dijk langsheen de Schelde.

Bronnen[bewerken | bron bewerken]