Heurne (Oudenaarde)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Heurne
Deelgemeente in België Vlag van België
Heurne (Oudenaarde) (België (hoofdbetekenis))
Heurne (Oudenaarde)
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Gemeente Vlag Oudenaarde Oudenaarde
Fusie 1971
Coördinaten 50° 53′ NB, 3° 38′ OL
Overig
Postcode 9700
NIS-code 45035(B)
Oude NIS-code 45014
Detailkaart
Heurne (Oudenaarde) (Oost-Vlaanderen)
Heurne (Oudenaarde)
Portaal  Portaalicoon   België

Heurne is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van Oudenaarde. Het dorp ligt langs de Schelde in de Vlaamse Ardennen. Het dorp telt circa 850 inwoners. Het situeert zich in het noorden van Oudenaarde, richting Zingem.

Sint-Amanduskerk

Geschiedenis[bewerken]

Heurne is afgeleid van Hornjou, heuvel. Het dorp ligt daadwerkelijk op een heuvel aan de linkeroever van de Schelde en was historisch verbonden met Eine, tegenwoordig eveneens onderdeel van Oudenaarde. Nederzettingen bevonden zich hier naar alle waarschijnlijkheid reeds in de vroege middeleeuwen. Heurne, vermoedelijk bedoeld als fort tegen de Vikingen, groeide samen met Eine tot een heerlijkheid uit en herbergde tevens de afzonderlijke heerlijkheid Axelwalle, die banden had met Heestert in Zwevegem. Tegenwoordig herinnert nog een straatnaam aan deze heerlijkheid; het 15de-eeuwse oorspronkelijke kasteel Axelwalle is in 1978 gereconstrueerd.

Heurne is sinds de late middeleeuwen afhankelijk van vlas geweest; het had veel te lijden onder de economische perikelen van de 19de eeuw. Heden ten dage is het een landelijk dorpje aan de rand van Oudenaarde, zoals het in principe altijd al geweest is. Men vindt er het natuurgebied de Heurnemeersen dat beheerd wordt door Natuurpunt.

Bezienswaardigheden[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook de lijst van onroerend erfgoed in Heurne

In de dorpskern staat de neogotische Sint-Amanduskerk, die in haar huidige vorm pas uit 1922 dateert; de oorspronkelijke laat-18de-eeuwse kerk werd in 1918 bij de Slag aan de Schelde immers vernield. De kerk bevat een orgel van Daem van ca. 1930 dat in 1970 en 1978 werd getransformeerd door Delmotte.

Bekende inwoners[bewerken]

Henricus Lamiroy, bisschop van Brugge van 1932 tot 1952, was afkomstig van Heurne.

Externe link[bewerken]