Nederename

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nederename
Deelgemeente in België Vlag van België
Nederename (België)
Nederename
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Gemeente Vlag Oudenaarde Oudenaarde
Coördinaten 50° 51′ 57″ NB, 3° 38′ 32″ OL
Overig
Postcode 9700
Detailkaart
Nederename (Oost-Vlaanderen)
Nederename
Portaal  Portaalicoon   België

Nederename is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van Oudenaarde.

Nederename ligt in de Vlaamse Ardennen, aan de rechteroever van de Schelde, tegenover Heurne en Eine en telt zo'n 2300 inwoners.

Dorpsplein met de Sint-Vedastuskerk

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Historisch gezien is Nederename, zoals de naam suggereert, verbonden met Ename. Ename is een dorp dat in de middeleeuwen belangrijker was dan Oudenaarde, dat op de andere oever van de rivier lag. In de 9e eeuw sprak men van Nederename en Opperename. Het domein Einham stond onder het patronaat van de Enaamse Sint-Salvatorabdij en omvatte deze twee kernen. In Nederename bevindt zich een van de oudste romaanse kerken van Vlaanderen, de Sint-Vedastuskerk. In de vroege twintigste eeuw werd deze kerk echter drastisch omgebouwd. Aangezien ze de oudste op het domein was, fungeerde ze als hoofdkerk voor beide Enames. De naam Opperename is echter niet meer in gebruik.

Niettegenstaande het huidige relatief grote bevolkingsaantal, is Nederename altijd landelijk en demografisch verspreid gebleven. Onmiddellijk naast de Schelde bevinden zich voorraden leem en klei. De voornaamste nijverheid bestond dan ook uit steenbakkerij. Door de nabijheid van Zingem is men geleidelijk aan ook manden gaan weven. Tot op heden wordt in het dorp steen gebakken; de ontginningsputten langs de rivier werden grotendeels tot recreatieve visvijvers getransformeerd.

Van 14 december 1868 tot 3 juni 1984 was er in Ename een treinstation, op de grens met Ename.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Sint-Vedastuskerk
  • De Sint-Vedastuskerk
  • Nederename wordt met de andere Scheldeoever verbonden door de Ohiobrug. Deze brug werd door de Amerikaanse staat Ohio gebouwd, nadat de plek als oversteekplaats voor de geallieerde soldaten was gebruikt tijdens de Eerste Wereldoorlog. Later diende de brug, na verwoesting in de Tweede Wereldoorlog, heropgebouwd te worden. Aan weerszijden ervan staan twee gebeeldhouwde Amerikaanse bizons met een gedenkplaatje.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Voetbalclub KFC Nederename speelt in de provinciale reeksen van de Belgische Voetbalbond.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Nederename van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.