Hinte

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hinte
Gemeente in Duitsland Vlag van Duitsland
Wapen van Hinte
Hinte (Nedersaksen)
Hinte
Situering
Deelstaat Vlag van de Duitse deelstaat Nedersaksen Nedersaksen
Landkreis Aurich
Coördinaten 53° 25′ NB, 7° 12′ OL
Algemeen
Oppervlakte 48,05 km²
Inwoners
(31-12-2020[1])
7.199
(150 inw./km²)
Hoogte 0 m
Burgemeester Uwe Redenius (partijloos)
Overig
Postcode 26759
Netnummer 04925
Kenteken AUR, NOR
Gemeentekernen 8 Ortsteile
Gemeentenr. 03 4 52 011
Website www.hinte.de
Locatie van Hinte in Aurich
Kaart van Hinte
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

Hinte is een plaats en gemeente in de Duitse deelstaat Nedersaksen. De gemeente ligt in de regio Oost-Friesland en behoort bestuurlijk tot de Landkreis Aurich. Hinte telt 7.199 inwoners.[1] De plaats Hinte ligt 6 km ten noorden van Emden en 20 km ten zuidwesten van de Kreisstadt Aurich.

Geografie, infrastructuur[bewerken | brontekst bewerken]

De gemeente Hinte grenst aan Emden, Krummhörn, Wirdum (behorend tot de Samtgemeinde Brookmerland) en Südbrookmerland.

Afrit 3 van de Autobahn A 31 ligt dicht ten zuiden van de gemeentegrens en ligt aan de (wel door de gemeente Hinte lopende) Bundesstraße 210 (Wilhelmshaven -Emden).

Openbaar vervoer is beperkt tot regelmatige busdiensten van en naar de stad Emden. Door de gemeente loopt wel een spoorlijn (van Emden Hauptbahnhof naar Station Norden, zie ook: Spoorlijn Emden - Jever), maar in de loop van de 20e eeuw werden de kleine stations daaraan wegens onvoldoende passagiersaanbod gesloten en gesloopt.

Bestuurlijke indeling[bewerken | brontekst bewerken]

Op 1 juli 1972 fuseerden 8 voorheen zelfstandige gemeenten tot de nieuwe gemeente Hinte. Sindsdien bestaat de gemeente uit de volgende acht dorpen (Ortsteile):

Ortschaft Aantal inwoners (2006) Bijbehorende dorpen, gehuchten en Wohnplätze[2]
Hinte 2830 Kringwehrum, Vliehaus, Wichhusen
Loppersum 1400 Abbingwehr, Bauerslust, Eisinghusen, Klein-Sande, Loppersumer Grashaus, Loppersumer Meedehaus, Meerbuden, Meinershof, Wilhelmshof
Suurhusen 1175 Haneborg, Onderbörg, Stikelborg, Suurhuser Hammrich, Tütelborg
Groß Midlum 760 Horst, Leuchtenburg, Groß Midlumer Meede
Osterhusen 500
Westerhusen 320 Groß-Albringswehr, Harsweger Ziegelei, Mossenburg, Stadtwyk, Westerhuser Neuland
Cirkwehrum 200 Klein-Kringwehrum
Canhusen 170 Langewehr
Totaal: 7355

Na 2006 zijn geen bevolkingscijfers, uitgesplitst per Ortsteil , meer berekend.

Groß Midlum ligt aan de westkant, en Loppersum aan de noordoostkant van de gemeente. De kleine dorpen Cirkwehrum en Canhusen liggen in het uiterste noordwesten, resp. noordoosten van het gemeentegebied.

Het was in eerste instantie de bedoeling dat alle plaatsen werden toegevoegd aan de gemeente Emden. Maar na een uitvoerige discussie in de commissie voor binnenlands bestuur in het parlement van de deelstaat Nedersaksen werd uiteindelijk besloten dat de hierboven genoemde plaatsen opgingen in de nieuwe gemeente Hinte. In een verordening werd de nieuwe bestuursstructuur van de gemeente bepaald. Het statuut ging uit van een eenheidsgemeente waardoor diverse samenwerkingsverbanden zoals de samtgemeinde Hinte eveneens werden opgeheven.


Economie[bewerken | brontekst bewerken]

Hinte geldt als een economisch zwakke gemeente. Er is een klein industrieterrein voor alleen lokaal midden- en kleinbedrijf. Economisch zijn vooral de landbouw (melkveehouderij) en in toenemende mate het toerisme van belang. De meeste inwoners van Hinte werken in het direct ten zuiden van de gemeente gelegen Emden.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste schriftelijke vermelding van Hinte (Hinuti) dateert van omstreeks het jaar 1000. In 1312 wordt de plaats Hinte genoemd. In Hinte bevonden zich twee burchten, te vergelijken met de Groninger borgen, waarvan de grootste nog intact is en sinds 1567 wordt bewoond door dezelfde familie. Deze Borg Hinte kan daarom niet bezichtigd worden.

In de gemeente speelde zich in 1380 de Slag bij Loppersum af. Deze kwam voort uit een lang slepende machtsstrijd tussen regionale krijgsheren (hoofdelingen). Aan de ene kant stond de lokale heer Folkmar Allena, woonachtig op een borg te Osterhusen, en de op de Borg Hinte wonende Kampo Abdena, aan de andere kant de machtige Ocko I tom Brok. Deze laatste behaalde met zijn mannen de overwinning. De verliezers sloten zich aan bij de Schieringers (zie ook:Schieringers en Vetkopers). De onlusten, die van tijd tot tijd de vorm van een kleine oorlog aannamen, verspreidden zich hierna ook naar het noordoosten van het huidige Nederland.

Na de Reformatie van de 16e eeuw en door de sterke invloed van de Republiek der Nederlanden in de 17e eeuw kwam het calvinisme sterk op. Nog altijd is een meerderheid van de christenen in de gemeente evangelisch-gereformeerd.

In de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) had het gebied rond Hinte veel te lijden van enige jaren militaire bezetting door troepen van de protestants en Hollands gezinde Peter Ernst II van Mansfeld. Ook troffen pestepidemieën de streek enkele malen, met rampzalige gevolgen. Ook de Kerstvloed, eind 1717, eiste veel dodelijke slachtoffers onder mens en dier.

In 1883 werd Hinte op het spoorwegnet aangesloten. Het stationnetje werd in 1963 echter wegens onvoldoende passagiers weer gesloten.

In 1919 en 1920 was er sprake van hongeroproeren onder arme arbeiders (Speckumzüge) uit de stad Emden. Dezen trokken in groepen het platteland op, om in de boerderijen, ook in de gemeente Hinte, vlees en andere levensmiddelen te stelen. Daarbij kwam het tot vechtpartijen, en er vielen zwaar gewonden. Enkele boerenarbeiders, die eveneens te lijden hadden onder bijna onmenselijke arbeidsomstandigheden[3], deden met de evenals zij politiek uiterst linkse stadse arbeiders mee. De inwoners van de dorpen vormden daarop gewapende burgerwachten, die door de regering werden gedoogd. In 1920 bracht de Reichswehr van de Republiek van Weimar het gebied met enig geweld onder controle en de burgerwachten, die soms uit tientallen mannen per dorp hadden bestaan, werden ontbonden.

Na de Tweede Wereldoorlog werden ook te Hinte vele tientallen Heimatvertriebene ondergebracht, wat tot een stijging van de bevolkingscijfers, maar ook van de werkloosheid leidde.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Oude dorpskerken[bewerken | brontekst bewerken]

Overige[bewerken | brontekst bewerken]

  • In een oud dorpshuisje te Suurhusen is een klein Landarbeitermuseum[4] ondergebracht. Het belicht het armoedige leven van boerenarbeiders in met name de eerste helft van de 20e eeuw.
  • Hieve of Kleines Meer, een hengel- en recreatieplas met vakantiehuisjespark en enige watersportmogelijkheden. Sedert de jaren 2010 wordt dit gebied sterker toeristisch ontwikkeld, samen met o.a. het nabijgelegen Große Meer in het naburige Südbrookmerland.
  • Kano- en zeilliefhebbers kunnen het Knockster Tief bevaren. Dit kronkelige veenriviertje, dat tot plm. 1930 nog voor goederentransport in kleine bootjes werd gebruikt, loopt door een aantal van de dorpen in de gemeente, waaronder Loppersum, Hinte zelf en Osterhusen. Naar het zuidwesten toe mondt dit, ook voor zeilboten bevaarbare, riviertje uit in een klein meer bij de aan de zeekust gelegen camping Knock, gemeente Emden. Doorzeilen naar open zee is echter bij gebrek aan een geschikte sluis niet mogelijk.

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Samenstelling gemeenteraad[bewerken | brontekst bewerken]

De gemeenteraad bestaat uit 20 leden, plus de direct gekozen burgemeester. De raad bestaat sinds 2016 uit vijf partijen:

partij 2011 2016 2021
SPD 13 11 11
CDU 4 4 4
Freie Liste Hinte 1 2 1
Bündnis 90/Die Grünen 2 2 2
FDP - 1 2
Burgemeester 1 1 1

De laatste burgemeestersverkiezingen waren in 2020. Gekozen werd toen, na twee stemrondes, de partijloze Uwe Redenius.

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Hinte van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.